Beginpagina > De billijke vergoeding: oprichting van Belartis maar geen nieuws van (...)


De billijke vergoeding: oprichting van Belartis maar geen nieuws van minister Anciaux

donderdag 12 juli 2007

Belartis, een nieuwe beheersvennootschap, diende een aanvraag tot erkenning in. Zij wil graag de billijke vergoeding innen. Betekent dit een stap in de richting van een unieke factuur? En hoe staat het met de beloofde derdebetalersregeling van minister Anciaux?

3Belartis3 Belartis is een [*nieuwe collectieve beheersvennootschap*]. Zij werd [*gecreëerd door 25 artiesten*] en wil graag nevenrechten innen. Deze neveneffecten staan beter bekend als de billijke vergoeding. De erkenning van de huidige beheersvennootschap, Uradex, werd door de Minister van Economie Marc Verwilghen ingetrokken (zie ook vorige berichtgeving). Na 28 februari mag zij niet meer innen.

Belartis wil de inning vanaf dan overnemen. Belartis diende alvast een [*aanvraag voor vergunning*] in bij minister Verwilghen. De oprichters van Belartis pleiten voor het erkennen van slechts één beheersvennootschap voor nevenrechten.

Belartis tekende ook een [*akkoord met SABAM*]. Het beheer van de hele "back-office" (verrichtingen inzake inning, beheer en verdeling van de rechten) zou worden toevertrouwd aan SABAM.

Dit betekent voor de gebruikers [*niet automatisch*] dat er sprake zal zijn van een unieke (aangifte en) factuur waarmee zowel nevenrechten als auteursrechten worden vereffend.

3Derdebetalersregeling3 Ondertussen blijft het ook [*stil rond de derdebetalersregeling*] zoals die werd beloofd door Minister Anciaux. Via deze regeling zou de Vlaamse overheid voor kosten van de billijke vergoeding de rol van derde betaler opnemen voor activiteiten op occasionele plaatsen. Op 29 maart (zie vorige berichtgeving) zei de minister op het punt te staan een contract te tekenen met de beheersvennootschappen, waaronder Uradex. Hij maakte zich toen sterk [*tegen de zomer rond*] te zijn.

Zomert het voor de minister (nog) niet? Of steekt de komst van Belartis stokken in de wielen van de minister?

De billijke vergoeding blijft hoe dan ook een vervolgverhaal.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA