Beginpagina > Etnisch-culturele diversiteit in Brusselse adviesraden


Etnisch-culturele diversiteit in Brusselse adviesraden

woensdag 24 oktober 2007

Nederlandstalige allochtonen in Brusselse adviesraden en in andere maatschappelijke functies krijgen, is geen sinecure. Eind april 2007 publiceerde het Minderhedenforum de resultaten van een bevraging over etnisch-culturele diversiteit in de Brusselse adviesraden. Om de huidige samenstelling van de adviesraden en werkgroepen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) te analyseren en inzicht te krijgen in de drempels die een evenredige participatie verhinderen, organiseerde het Minderhedenforum een nulmeting, bevraging en telefonische enquête.

3Ondervertegenwoordiging3

Het Minderhedenforum streeft naar een vertegenwoordiging van etnisch culturele minderheden met minstens 25% in de verschillende VGC-adviesraden/werkgroepen en minstens 60% specifiek voor de adviesraad etnisch-culturele minderheden. Cijfers laten zien dat allochtonen in de huidige samenstelling van VGC-adviesraden/werkgroepen duidelijk ondervertegenwoordigd zijn met 8,4%.

3Drempels3

Uit de bevraging en enquête zijn enkele moeilijkheden geformuleerd die een evenredige participatie in de weg staan. Het argument van “alibi Ali”, waarbij allochtonen “uit principe” gevraagd worden in adviesraden te zetelen zonder culturele openheid van de raad, is veel voorkomend. Ook het opnemen van de rol van vertegenwoordiger of spreekbuis van etnisch-culturele minderheden wordt aangevoeld als een grote verantwoordelijkheid. Een andere drempel is de overbevraging van allochtonen om te zetelen in adviesraden. Daarnaast is er de spanning tussen de leden van een adviesraad die vanuit een professionele invalshoek zetelen en de vrijwillige deelnemers. De hoge dosis informatie-uitwisseling en vereiste dossierkennis zijn voor (toekomstige) leden van een adviesraad vaak te hoogdrempelig terwijl ook de beperkte invloed op de besluitvorming demotiverend werkt.

3Nood aan vorming3De meerderheid van de bevraagden geeft aan dat duidelijkheid over de rol en de bevoegdheden van de adviesraden gewenst is. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 20% van de respondenten nood heeft aan interculturele communicatievaardigheden. Ook de nood aan vorming omtrent vergadertechnieken en inhoudelijke kennis van Brusselse instituten en specifieke beleidsdomeinen werd duidelijk geformuleerd. Het Minderhedenforum wil samen met de Foyer, de Brusselse volkshogeschool Citizenne en het Huis van het Nederlands tegemoet komen aan de vormingsbehoeften. Eind 2007 kunnen vertegenwoordigers van zelforganisaties en individuen kiezen uit zeven vormingen om zich sterk te maken in overlegorganen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel.

3Meer info3Informatie over inschrijving en het volledige programma is verkrijgbaar bij het Minderhedenforum of via joke.vanreppelen@minderhedenforum.be


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA