Beginpagina > Flou artistique rond indexering blijft


Flou artistique rond indexering blijft

vrijdag 21 maart 2008

Tijdens de vergadering van de Commissie Cultuur van donderdag 20 maart gaf minister Anciaux uitleg bij de eerste (uitzonderlijke) begrotingscontrole voor 2008. De sector van het sociaal-culturele volwassenenwerk krijgt veel zoets, maar als puntje bij paaltje komt lijkt de juiste en volledige toepassing van de index op de subsidies aan de sector (voorlopig?) op de lange baan te zijn geschoven.

Voor elk wat wils

Verenigingslokalen: 1 miljoen euro

Op basis van een concreet reglement kunnen verenigingen inschrijven voor subsidies van 15.000 tot 20.000 euro voor bouw- of verbouwingsprojecten van hun lokalen. De pot is relatief beperkt (goed voor maximaal een 60-tal projecten) en is dan ook eerder bedoeld als aanvulling op andere (lokale) subsidiëringsinitiatieven.

Communicatie-initiatieven: 225.000 euro

Enerzijds wordt 125.000 euro voorzien voor de bekendmaking van de derdebetalersregeling voor de Billijke Vergoeding, de bekendmaking van socialware (een initiatief waarbij verenigingen de reguliere software tegen een beperkte kost kunnen verwerven) en de bekendmaking van de extra subsidiëringsinitiatieven rond verenigingslokalen. Anderzijds gaat nog 100.000 euro naar een nieuwe campagne van de Verenigde Verenigingen om het Vlaamse verenigingsleven in de verf te zetten.

Vernieuwende projecten sociaal-culturele verenigingen: 250.000 euro

Naast of bovenop de reguliere werking van het decreet betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk (decreet SCVW) reserveert minister Anciaux nog eens 250.000 euro voor het initiëren van projecten bij verenigingen voor sociaal-cultureel volwassenenwerk. Met deze gloednieuwe ’experimentenpot’ wil de minister in de sector creatieve en vernieuwende projecten zien ontstaan en laten groeien.

Reguliere werking decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk: 500.000 euro

In het kader van een betere ondersteuning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt een bijkomend krediet van in totaal 500.000 euro voorzien. In functie van de behoeften wordt dit bedrag verdeeld over de drie werksoorten: verenigingen 244.000 euro, bewegingen 39.000 euro en vormingsinstellingen 217.000 euro. "Hiermee sluit Bert Anciaux aan bij zijn engagement om een volledige uitvoering van het decreet te waarborgen en om de discussie rond de indexering op te vangen.", aldus een persbericht van de minister.

Met een kluitje in het riet?

Indexering

Volgens onze berekeningen onderschat de minister de prijs van de juiste (decretaal verplichte) toepassing van de gezondheidsindex op de subsidies voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Volgens berekeningen van de FOV zal de inhaaloperatie van de indexering een goede 800.000 euro kosten. 500.000 euro is dus niet genoeg. Ook Dany Vandenbossche (sp.a-spirit) zei dit met zoveel woorden tijdens de commissievergadering. Minister Anciaux bleef echter vaag over zijn concept van indexering en liet verstaan dat hij reeds de nodige inspanningen had geleverd en dat een verdere verhoging van de middelen politiek moeilijk te realiseren zou zijn: "Dat wordt een politiek gevecht. (…) De spelregels van de begroting 2008 liggen nu eenmaal vast, (...) het totale debat over de indexering zal waarschijnlijk in 2009 gevoerd moeten worden".

Rechtsgrond experimentenpot

Paul Delva (CD&V) uitte bedenkingen bij de rechtsgrond van de nieuwe experimentenpot. Volgens hem staan in het vernieuwde decreet SCVW geen bepalingen die een dergelijk initiatief kunnen verantwoorden. Een gebrek aan een dergelijke decretale rechtsgrond leidt volgens hem tot grote rechtsonzekerheid voor de betrokken verenigingen. De minister antwoordde daarop dat het decreet "een dergelijk initiatief nergens uitsloot" en dat de zaak desnoods met een nieuw reglement opgelost zou worden. Delva kon zich echter niet van de indruk ontdoen dat de minister zich op een heel erg ruime interpretatie van het decreet beriep.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA