Beginpagina > “Voorbij wij en zij?” Resultaten van een onderzoek


“Voorbij wij en zij?” Resultaten van een onderzoek

dinsdag 29 april 2008

Op 18 april liet het Vlaams Minderhedencentrum de onderzoekers van een studie over sociaal-culturele afstand tussen allochtonen en autochtonen in Vlaanderen aan het woord. Een integratieparadox werd vastgesteld.

3Afstand verkleinen3 Allochtonen moeten de sociaal-culturele afstand tot autochtonen verkleinen door Nederlands te leren, waarden en gewoonten over te nemen en deel te nemen aan het autochtone maatschappelijke leven. Negatieve houdingen en gevoelens bij de autochtone bevolking verdwijnen in dat geval.

Dit is een traditionele stelling in het integratiedebat. Politiek wordt deze gedachte vertaald als integratie, assimilatie, participatie, inburgering, …

3Integratieparadox3 De onderzoekers van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid en de Universiteit Hasselt gingen de houdbaarheid van deze stelling na. Zij onderzochten de sociaal-culturele afstand tussen allochtonen en autochtonen (zie ook eerdere berichtgeving) en stootten op een integratieparadox.

Turkse allochtonen, zo stelden de onderzoekers vast, richten zich sterker op de eigen gemeenschap maar worden positiever beoordeeld. Het omgekeerde doet zich voor met de Marokkaanse gemeenschap.

3Bonding en bridging3 Het opbouwen van sociaal kapitaal in de eigen gemeenschap (bonding) staat het opbouwen van sociaal kapitaal in een heterogene gemeenschap (bridging) niet in de weg. Integendeel. Het onderzoek wijst uit dat wie veel sociaal kapitaal in de eigen gemeenschap heeft, ook veel ‘bridging’- kapitaal bezit.

De resultaten van dit onderzoek steken zelforganisaties alvast een hart onder de riem.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA