Beginpagina > Wascabi 2016: het was weer eens wat anders


Wascabi 2016: het was weer eens wat anders

vrijdag 16 september 2016

De laatste vrijdag van augustus heeft inmiddels een vast plekje verworven in de sociaal-culturele agenda. Die dag staat immers synoniem voor Wascabi, het jaarmagazine FOV en het bijhorend feestje. Ook dit jaar bleken zo’n 160 mensen het event in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel voor geen geld te willen missen. In drie rondes onderwierp presentator Stijn Vrancken de podiumgasten aan een vraaggesprek.

Als de inkt droog is...

Dirk Verbist, directeur van de FOV, beet de spits af met een welkomstwoord, terwijl - weten we nu - op het kabinet de laatste inkt opdroogde van het Voorontwerp van Decreet. Daarover kon hij dus nog niet veel zeggen, maar via een metafoor over de recente zomer, met passages over fietstochten, Pokémon Go, avondklok, de hockeyers op de Olympische spelen, richtte hij zich toch tot de minister.

"De actualiteit toonde maar weer de nood van het sociaal-cultureel werk:

  • dat het belangrijk is om duurzame contexten te creëren om als organisatie consequent én met impact verder te kunnen bouwen;
  • dat een investeringsagenda ook een keuze kan zijn, om duurzaamheid én vernieuwing van en in de sector tegelijk mogelijk te blijven maken. Offensief voor vandaag en tegelijk genuanceerd in de tijd;
  • dat het nodig is om een werkingskader te creëren dat een brede trampoline wil zijn voor die grote diversiteit aan sociaal-cultureel werk, vanuit een partnerschaps- eerder dan een filantropisch top down denken;
  • dat het kan, om vanuit datzelfde partnerschapsdenken op een offensieve manier de krachten te bundelen met en ondersteuning te geven aan zichzelf organiserende sectoren, groot en klein, aan wat in de volksmond de bovenbouw wordt genoemd;
  • dat door voldoende gesprek en met genoeg empathie, ruwe karikaturen en ongepolijste schema’s richting een bestaande en gewenste realiteit kneedbaar zijn.

"... gaat échte beleidsvooruitgang niet dikwijls daarom: om draagvlak, draagvlak en voldoende praten? De nuance laten binnenkomen, niet enkel op de hoogste, meest zichtbare golven surfen, de realiteit een gezicht geven, en het gezicht meer realiteit. Ik weet gewoon dat het sociaal-culturele dan in gigantisch veel meer dimensies verrassend dichtbij komt. Wascabi probeert hier elk jaar wat mee aan bij te dragen."

CSI Flanders

De eerste twee gasten op het podium waren onderzoekers van CSI Flanders. Dit multidisciplinair strategisch basisonderzoek wil in vier jaar tijd een sterke wetenschappelijke bijdrage leveren tot de huidige strategische vraagstukken over de rol en de functie van het middenveld in Vlaanderen.

De onderzoekers Stijn Oosterlynck en Guy Van Gyes kwamen vertellen hoe ze dat van plan zijn. Dit onderzoek gaat op zoek naar vernieuwende praktijken van dienstverlening, politiek werk en interne organisatie in het middenveld en beoordelen of deze praktijken een antwoord bieden op de gestelde uitdagingen.

Een hechte samenwerking en kennisinteractie met het praktijkveld vormt een volwaardig onderdeel van het project gefinancierd door IWT Vlaanderen.

Zweten om de bovenbouw

Het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media heeft sinds een half jaar een nieuwe secretaris-generaal. Nu zijn proefperiode erop zit, mocht Luc Delrue plaatsnemen in de zetel op het Wascabi-podium. Voor velen in de zaal een eerste ontmoeting met de voormalige directeur van Museum M in Leuven. Zij kregen dan ook uitgebreid de kans om hem beter te leren kennen. Maar bovenal waren we nieuwsgierig naar zijn plannen rond de herstructurering van de zogenaamde ’bovenbouw’: alle organisaties die tussen overheid en werkveld werkzaam zijn, zoals steunpunten en belangenbehartigers.

Voor een concreet plan moeten we nog even wachten, maar van sommige uitspraken ging het publiek (iets harder) zweten.

De onthulling van het magazine ging niet helemaal goed...

...maar gelukkig was er een magische dokter in de zaal. Met een thema als ’Business as Usual’ kon FOV niet anders dan de onthulling van het magazine iets anders gebruikelijk aan te pakken. Een beeld dat vastliep, wat acteerwerk van presentator en crew, om zo een brug te maken naar wat luchtig vermaak van illusionist Magic Jack. Samen met de parlementairen van de Vlaamse cultuurcommissie loste hij alle probleem op.

Stijn Vrancken voerde vervolgens het debat tussen de politici aan. Hieronder een impressie in vijf keer 140 tekens.

In beeld

Nog eens terugkijken? Je vind de foto’s van het evenement op onze Facebookpagina.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA