donderdag 12 mei 2016
De gescomiddelen behoren sinds 1 januari 2016 tot de portefeuille van Vlaams cultuurminister Gatz. De overheveling van de middelen (min een besparing van 5 procent) stond al aangekondigd in het Vlaams Regeerakkoord en werd begin dit jaar gerealiseerd. Deze middelen zijn voortaan dus onderdeel van het cultuur- en jeugdbeleid. Naar aanleiding van een vraag van Caroline Bastiaens (CD&V) vroeg minister Gatz in de Commissie Cultuur van 21 januari nog even tijd om zijn verdere plannen hierover op muziek te zetten: "De precieze modaliteiten voor de verdere integratie van de overgekomen middelen in de budgetten en werkingsmiddelen van de organisaties zullen in de komende weken verder worden uitgewerkt Ik moet ook u dus vragen nog even geduld te oefenen. Zoals u weet, is dit een complex dossier, waarin tal van factoren in rekening moeten worden genomen".
In diezelfde samenkomst van de cultuurcommissie ging de minister wel in op zijn plan voor de uitbetaling. Hoewel de integratie van de middelen in de budgetten nog meer tijd nodig heeft, wilde de minister hierop niet wachten met uitbetaling. Niet maandelijks, maar in drie termijnen, kunnen de organisaties nu de middelen verwachten. De eerste schrijf (van 40%) is inmiddels overmaakt en zonder problemen. Voorlopig is de minister in zijn opzet geslaagd. De volgende betalingsronde is verwacht in juli.
Een aantal organisaties krijgt minder middelen dan waarop ze feitelijk recht hebben. Bij de overheveling van de middelen van het kabinet Muyters (Werk) naar het kabinet Gatz, werd de balans opgemaakt op basis van de uitbetalingen in 2014. Dit betekent echter dat organisaties waarvan Gesco’s in 2014 gedurende langere tijd buiten strijd waren (bv. zwangerschapsverlof, langdurige ziekte) destijds minder premies kregen en dus ook vanaf 2016 minder subsidies. Dit is voor deze organisaties een serieuze streep door de rekening. De minister beloofde in de cultuurcommissie van 21 januari dat de impact verder onderzocht zou worden. Voor deze organisaties, die toch al in decretale onzekere tijden zitten, is het nog steeds afwachten. We hopen dan ook dat in dit dossier snel duidelijkheid komt.