Beginpagina > Minister Schauvliege in het verweer bij de begrotingsbespreking


Minister Schauvliege in het verweer bij de begrotingsbespreking

donderdag 2 december 2010

Minister Schauvliege gaf tijdens de begrotingsbesprekingen op 24 november in de Commissie Cultuur in het Vlaams parlement aan met haar beleid te willen verdiepen en niet te verbreden. Zij voegde eraan toe dat er geen ruimte is om te dromen. De minister ging uitgebreid in op een aantal heikele thema’s die onze sector aanbelangen.

Verdiepen, niet meer verbreden

De minister gaf op 24 november antwoorden die tijdens de begrotingsbespreking van 17 november in de Commissie Cultuur aan bod kwamen.

Zij herhaalde haar zeven beleidslijnen en stelde beleidsmatig niet te willen verbreden maar te verdiepen.

Besparingsbeslissingen in 48 uur

Minister Schauvliege weerlegde de kritiek dat bij de toepassing van de besparingsinspanningen sprake zou zijn van willekeur. Ze stelde dat in de schoot van de Vlaamse regering afspraken werden gemaakt om lineair te besparen (2% op personeelsmiddelen, 5% op werkingsmiddelen).

De minister gaf aan dat deze inspanningen niet voldoende bleken en er nog bijkomende besparingen nodig waren. Voor cultuur was dit 3,7 miljoen euro. Op vraag van Philippe De Coene bevestigde minister Schauvliege dat hiervan ongeveer 2 miljoen op rekening van de Vormingplus-centra is te schrijven. De minister zei dat deze maatregelen “punctuele besparingen” zijn, niet met de bedoeling te treffen, maar wel om binnen de 48 uren de noodzakelijke bijkomende middelen te vinden.

Over het budget voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk liet de minister weten twee maal overleg te hebben gehad met de FOV (op 19/5 en op 21/6). Tijdens dit overleg werd, aldus de minister, telkens gesteld dat er geen budget is voor subsidieverhoging. De minister verklaarde ook dat de sector geen alternatieve voorstellen formuleerde. Dit klopt, maar de minister ‘vergeet’ hierbij wel te vermelden dat de FOV al in het voorjaar van 2010 in een brief aan de minister aangaf dat de sector geen alternatieve besparingen zou suggereren, want “voorkeur gaf” aan de lineaire besparingen om de lasten gelijk te verdelen over de hele sector.

DAC blijft op koers

Het DAC-uitvoeringsbesluit kreeg een negatief advies van de Inspectie Financiën. De minister verklaarde wel dat ze intussen 1,7 miljoen euro aan DAC-middelen heeft geïnjecteerd. Het uitvoeringsbesluit ligt nu bij de begrotingsminister. Het is de bedoeling dat het afgesproken tijdspad gehandhaafd blijft.

Interne staatshervorming blijft wellicht niet op koers

De timing van de interne staatshervorming, zoals die in het Groenboek werd voorgesteld, is wellicht niet haalbaar. De minister zei dat intussen al veel overlegd en gerekend is. De directe kost van cultuur bij de provincies zou circa 104 miljoen euro bedragen. Er zijn bovendien ook grote verschillen tussen de provincies onderling. Verschuivingen zijn mogelijk, maar, zegt de minister, provincies hebben nu een meerwaarde, en in de toekomst zeker ook nog op deelthema’s.

Planlastvermindering lokale besturen: geen zorgen

Over de planlastvermindering voor de lokale besturen verklaarde de minister dat het niet nodig is zich zorgen te maken. Zij is ervan overtuigd dat lokale besturen zullen blijven investeren in cultuur. Het is de bedoeling dat de sectorale subsidies behouden blijven. Maar de lokale besturen zullen zelf kunnen beslissen over de besteding van het (cultuur)budget. De minister bevestigde het belang van voldoende inspraak, maar zei wel dat er nagedacht kan worden over de lokale cultuurraden.

Participatiedecreet: evaluatie klaar in voorjaar 2011

De administratie voert op dit moment een evaluatie van het participatiedecreet uit. De resultaten daarvan worden in het voorjaar 2011 verwacht. De minister stelde dat het niet eenvoudig zal zijn om de middelen te verdelen over de drie beleidsdomeinen die nu bevoegd zijn voor het decreet. Minister Schauvliege voegde hieraan toe dat zij geen tegenstelling ziet in het evalueren van het decreet enerzijds en het voeren en versterken van een participatiebeleid anderzijds.

Prijs voor het sociaal-cutureel werk

Tot slot is nog vermeldenswaard dat het sociaal-cultureel werk een eigen (troost?)prijs krijgt bij de uitreiking van de jaarlijkse Cultuurprijzen.

Specifiek voor de bewegingen en volkshogescholen

Toelichting bij de uitspraken van de minister over de volkshogescholen en de bewegingen vind je in afzonderlijke artikels terug. Klik hier om het artikel over de bewegingen te lezen, klik hier om het artikel over de volkshogescholen te lezen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA