Beginpagina > Politiek neemt koepel reisbureaus op de korrel


Politiek neemt koepel reisbureaus op de korrel

maandag 12 maart 2012

Onlangs trok Jan Roegiers (sp.a, voorzitter curieus) aan de alarmbel: de Vereniging Vlaamse Reisbureaus bedreigt en vervolgt systematisch sociaal-culturele organisaties en scholen die reizen willen organiseren. De praktijken van de VVR waren onlangs voer voor debat in het Vlaams Parlement. Het sociaal-cultureel werk kon rekenen op brede steun.

28 februari: Commissie Toerisme

In de Commissie Toerisme van het Vlaams Parlement gaf minister van Toerisme Bourgeois uitleg op de vraag van Boudewijn Bouckaert (LDD) en Jan Roegiers (sp.a). Beide parlementsleden stelden kritische vragen over de evaluatie van het reisbureaudecreet en de praktijken van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) (zie vorige berichtgeving). Andere parlementsleden vielen vraagstellers bij in hun kritiek.

Een bloemlezing:

Boudewijn Bouckaert (LDD): “De [VVR] streeft er natuurlijk naar om – en dat gebeurt toch wel vanuit een corporatistische achtergrond – de uitzonderingen die in het decreet staan, zo eng mogelijk te interpreteren. Dat leidt tot potsierlijke situaties waarbij zelfs personen die op een informele wijze publiciteit geven aan door reisbureau georganiseerde activiteiten, worden geviseerd door de VVR.

Els Robeyns (sp.a):Het was niet de bedoeling dat het Reisbureaudecreet te pas en te onpas wordt gebruikt of misbruikt door bepaalde organisaties om andere organisaties in hun normale werking te boycotten.

Karin Brouwers (CD&V):Ik hoop dus echt dat de evaluatie er uiteindelijk niet toe leidt dat […] voor elk reisje dat door een socioculturele organisatie voor haar leden wordt georganiseerd, bij Toerisme Vlaanderen, laat staan bij de VVR, heel beleefd moet worden gevraagd of het mag.

Johan Verstreken (CD&V):[Ik krijg reacties van] mensen die nu en dan als vrijwilliger of als lid van een socioculturele vereniging activiteiten ondernemen om mensen uit hun sociaal isolement te halen. Heel wat mensen doen dat belangeloos. Men wordt geconfronteerd met een aangetekend schrijven. Dan wordt het mes op de keel gezet van mensen die de samenleving beter en mooier willen maken. [Dat] kan niet de bedoeling zijn van het Reisdecreet[…]

Marnic De Meulemeester (Open Vld):De VVR bekleedt toch belangrijke posten in de adviesraad. […] Het is toch wel overduidelijk gebleken dat het om belangenvermenging gaat en om puur corporatisme.

Minister van Toerisme Geert Bourgeois beaamde de kritiek voor een deel: “Gisteren heb ik een gesprek met de voorzitter van de VVR gehad. Ik heb hem erop gewezen dat bepaalde praktijken een te verregaande toepassing van het decreet vormen. Ik heb er ook op gewezen dat dit niet enkel mijn mening is: volgens mij is dit een opinie die door een brede meerderheid van het Vlaams Parlement wordt gedeeld.” Met resultaat: “De voorzitter van de VVR heeft me verklaard dat de communicatie zal worden aangepast en verfijnd. Ik ga ervan uit dat dit ook zal gebeuren.

"Het decreet is duidelijk"

De minister benadrukte dat onder andere sociaal-culturele organisaties niet vergunningsplichtig zijn en dus ook geen vrijstelling van vergunning dienen aan te vragen. Ze zijn dus vrijgesteld van rechtswege. Bourgeois: “Ik lees de tekst van het decreet: “Elk reisbureau moet een vergunning hebben en die verplichting geldt niet voor (…)". Zo simpel is dat. […] Ik zeg wat het decreet zegt en het decreet is heel duidelijk.

De minister wil het Reisbureaudecreet nog voor Pasen evalueren. Ook met de FOV zal hij de volgende weken een gesprek hebben.

Het volledige verslag van het debat kan je nalezen via deze link.

7 maart: plenaire vergadering van het Vlaams Parlement

In de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement riepen Karin Brouwers (CD&V) en Els Robeyns (sp.a) minister van Toerisme Geert Bourgeois op om de VVR met aandrang te verzoeken alle juridische procedures te stoppen en zeker geen nieuwe procedures meer op te starten, zodat een grondige, serene en snelle evaluatie van het reisbureaudecreet mogelijk wordt.

De minister gaf aan niet te willen interveniëren in lopende rechtszaken, maar kondigde wel een versnelde evaluatie van het decreet aan. Touroperatoren, sociaal-culturele verenigingen, erkende reisbureauverenigingen, het onderwijs… worden op dit moment bevraagd. Een definitief rapport met aanbevelingen wordt nog voor de Paasvakantie verwacht. Karin Brouwers vroeg aan de minister om hierin ook alle hangende rechtsprocedures op te nemen om een goed inzicht te krijgen in de aspecten van het decreet die door de VVR worden geviseerd.

Het debat in de plenaire vergadering kan je nalezen via deze link. Je vindt het persbericht van de VVR naar aanleiding van de commotie hier.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA