Beginpagina > De bewegingen zijn erkend! Uitbreiding niet-formele educatie is een (...)


De bewegingen zijn erkend! Uitbreiding niet-formele educatie is een feit!

vrijdag 25 mei 2012

Wat al sinds het ontstaan van het decreet een vraag was van de bewegingen en de FOV, werd gisteren een decretaal feit (althans na de formele goedkeuring in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement). Vanaf 1 januari 2013 zijn alle huidige bewegingen erkende bewegingen! In het decreet werd tot genoegen van de FOV ook gesleuteld aan het begrip niet-formele educatie.

Gisteren keurde de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement het voorstel van decreet goed van Paul Delva (CD&V), Philippe De Coene (sp.a), Lieven Dehandschutter (N-VA), Bart Caron (Groen), Johan Verstreken (CD&V), Yamila Idrissi (sp.a) en Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA), tot wijziging van het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Eindelijk erkenning

De bewegingen krijgen een erkenning. Daardoor kunnen ze niet langer van de ene dag op de andere hun subsidies verliezen. Door het toekennen van een erkenning aan de bewegingen is het mogelijk om een langetermijnstrategie te ontwikkelen. Het is vooral belangrijk om vanuit de appreciatie voor de maatschappelijke taak van deze organisaties enkele zekerheden in te bouwen. Zo kunnen ze zich ten volle richten op wat echt belangrijk is: het creëren van een draagvlak voor maatschappelijke verandering.

Bart Caron: "De guillotine die elke vijf jaar boven het hoofd hing van de bewegingen is weg en dat is een goede zaak." Yamilla Idrissi: "De bewegingen liggen ons nauw aan het hart. [...] Het is op vraag van de sector en FOV dat deze belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd." Lieven Dehandschutter benadrukte dat de wijzigingen in principe een budget-neutraal karakter hebben.

Niet-formele educatie

De bepaling rond de aard van vormingsuren bij de vormingsinstellingen wordt versoepeld. De vormingsinstellingen krijgen door de decreetwijziging de kans om uit een carcan te breken en zich niet te beperken tot vorming in ‘open aanbod’ en in de ‘autonome levenssfeer’ (lees: vrije tijd). De uitzonderingsmaatregelen worden uitgebreid, zodat op maat werken, in een gesloten aanbod, meer mogelijk wordt en de instellingen meer kadervorming kunnen aanbieden voor de non-profit sector en voor mensen met een educatieve achterstand. Het is belangrijk dat het sociaal-cultureel werk zich, vanuit zijn eigenheid, sterker kan positioneren in het wijzigend landschap van levenslang en levensbreed leren.

Paul Delva: "Het feit dat opleidingen in het sociaal-cultureel volwassenenwerk nooit beroepsgericht mogen zijn, is niet altijd houdbaar. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk draagt bij tot een democratische samenleving, wil maatschappelijke participatie bevorderen en een bijdrage leveren tot de ontplooiing van kritisch geëmancipeerde individuen. Dit heeft impact op alle levenssferen."

Zeer tevreden

De FOV is tevreden met het resultaat van het overleg met de overheid en het engagement van de betrokken parlementairen om zich hier achter te willen scharen. Enkel de datum van inwerkingtreding bleef een punt van onenigheid. De FOV vindt het immers essentieel dat de visitaties - bezoeken in het kader van de evaluatie van de organisaties - in de geest van de veranderde situatie kunnen plaatsvinden. Op die manier is er geen verwarring bij visitatoren en organisaties. 2012 is dus als startdatum zinvoller én efficiënter.

De parlementsleden die het voorstel indienden, schreven ook zelf een persbericht. Dit kan je, samen met de tekst van het wijzigingsdecreet, nalezen in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA