Beginpagina > Tewerkstelling in de sector


Tewerkstelling in de sector

donderdag 17 december 2009

Tussen 2008 en 2014 komen er volgens Verso in de socioculturele en de kunstensector zowat 9.000 banen bij. Intussen geeft ook minister Schauvliege gegevens over de tewerkstelling en de VIA-middelen in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De werkgeversfederatie Sociare draagt ook haar steentje bij en publiceert naar aanleiding van de voorstelling van Boekstaven een vergelijking van loonbarema’s binnen en buiten de sector.

Social profit als groeisector

Verso, de vereniging voor socialprofitondernemingen, raamt dat de tewerkstelling in de social profit in de periode 2008-2014 met zowat 3% per jaar groeit. Binnen de brede socioculturele en kunstensector betekent dat een aangroei met 9.000 banen.

Deze cijfers houden nog geen rekening met de vergrijzing van het personeelsbestand. Vele pensioengerechtigden zullen immers volgens Verso de komende jaren vervangen moeten worden.

RSZ-cijfers van het sociaal-cultureel volwassenenwerk

In antwoord op een parlementaire vraag van Vera Jans (CD&V) geeft Cultuurminister Schauvliege een overzicht van de evolutie van de tewerkstelling in de verschillende culturele sectoren. Hieronder vind je een overzicht van de evolutie van de tewerkstelling in het sociaal-cultureel volwassenenwerk uitgedrukt in voltijdse equivalenten. Deze cijfers zijn gebaseerd op RSZ-gegevens. De cijfers voor 2009 zijn voorlopig. Ter info geven we ook de cijfers van Boekstaven, verzameld op basis van enquêteringen bij de sector (volgens een strikte aflijning van wat de sector is).

voltijdse equivalenten 2009 (voorlopig) 2008 2007 2006
RSZ 1.597,74 1.613,41 1.601,05 1.351,17
Boekstaven 1.426 1.514

Verdeling VIA-middelen

In antwoord op dezelfde parlementaire vraag van Vera Jans biedt minister Schauvliege inzage in de verdeling en de evolutie van de VIA-middelen. De middelen uit VIA (Vlaamse Intersectorale Akkoorden) zijn extra middelen vanwege de overheid om de arbeidsvoorwaarden in diverse sectoren te verbeteren, zo ook de ruime socioculturele sector. Intussen is VIA aan zijn derde generatie toe (VIA 3).

De socioculturele sector is goed voor een kwart van alle VIA-middelen. Het budget wordt gradueel opgebouwd. In 2006 was VIA 3 goed voor 4,5 miljoen euro, tegen 2011 groeit het naar 46 miljoen euro.

Vergelijking van loonbarema’s

Tijdens de voorstelling van Boekstaven 2009 vorige maand kwam de verloning in de sector ter sprake. In navolging van die discussie publiceert Sociare nu op haar website actuele bedragen van de loonbarema’s in de socioculturele sector. Sociare maakt bovendien vergelijkingen met de barema’s in andere sectoren.

Je vindt het persbericht van Verso over de groei van de tewerkstelling in de rechterkolom. Daar vind je ook de vraag van Vera Jans met het antwoord van minister Schauvliege. De gegevens over de loonbarema’s vind je op de website van Sociare.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA