Beginpagina > Hervorming opleidingscheques: pro en contra in Knack


Hervorming opleidingscheques: pro en contra in Knack

woensdag 1 september 2010

Het Sociaal-cultureel volwassenenwerk, het Deeltijds Kunstonderwijs, de Cultuur- en gemeenschapscentra en de Amateurkunsten klagen de chaos bij de forse snoei van de Vlaamse Regering in de opleidingscheques aan. Knack plaatst de argumenten van bevoegd minister Muyters en de FOV tegenover elkaar.

Blitz-besluit

De Vlaamse Regering besliste deze zomer halsoverkop dat opleidingscheques voortaan enkel ‘arbeidsmarktgericht’ ingezet mogen worden. Levensbrede opleidingen die geen rechtstreeks verband hebben met je job worden niet meer terugbetaald. Als klap op de vuurpijl werd de maatregel meteen van kracht op 1 augustus (zie vorige berichtgeving).

Dat voor heel wat ’hobbycursussen’ - zoals minister van Werk Philippe Muyters ze denigrerend noemt - plots geen cheques meer kunnen aanvaard worden, creëert bij de start van een nieuw werkjaar chaos. Administratieve overlast, een plotse financiële drempel voor de deelnemers, een daling van de inschrijvingen bij de organisaties, onduidelijkheid en een manke communicatie vanwege de overheid ...

Verbist versus Muyters

Minister Muyters en Dirk Verbist, directeur van de FOV, geven in het weekblad Knack elk hun kijk op de zaak.

Volgens Dirk Verbist staat de maatregel haaks op het stimuleringsbeleid van de Vlaamse overheid rond competenties. "In het Vlaams regeerakkoord staat dat alle competenties die mensen verwerven - los van onderwijs of arbeidsmarkt - erkend moeten worden. De overheid investeert daar al jaren in. Maar deze maatregel katapulteert ons tien jaar terug in de tijd".

Minister Muyters ziet geen probleem: de maatregel was ’hangende’ en voor de ‘hobbyist’ maakt de maatregel geen verschil. "Deze maatregel mag voor niemand een verrassing zijn. Dat we de opleidingscheque arbeidsmarktgerichter zouden maken staat in het Vlaams regeerakkoord en in mijn beleidsnota. Dat is toch al lang bekend?"

Een logische maatregel in besparingstijden? Dirk Verbist zegt hierover het volgende: "Dat er ergens bespaard moet worden, kunnen we begrijpen. Maar moet de minister daarom denigrerend doen over opleidingen die zogezegd niet arbeidsmarktgericht zijn?"

Coalitie

Het Sociaal-Cultureel werk, Deeltijds Kunstonderwijs, Amateurkunsten en de Cultuur- en Gemeenschapscentra staken de koppen bij elkaar. Met verenigde krachten drukten ze hun ongenoegen alvast uit door de zaak in de media te brengen. Daarnaast dienden sommige een klacht wegens onbehoorlijk bestuur in bij de Vlaamse Ombudsdienst.

Minister Muyters voorziet vanaf september 2010 een overleg met de sociale partners om – op basis van het SERV-advies (zie vorige berichtgeving ) - het systeem op lange termijn te bekijken. De getroffen sectoren willen betrokken worden bij dit overleg. Van dit laatste ziet Minister Muyters naar verluidt het nut (nog?) niet in.

Stem!

Geef zelf je mening via www.knack.be. Vind je de beslissing van minister Muyters onterecht? Stem ja.

Als bijlage vind je een persbericht en bijhorende cartoon. Het integrale artikel uit Knack kan je downloaden in de rechterkolom.

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA