Beginpagina > Bespreking begroting 2007 in het Vlaams Parlement


Bespreking begroting 2007 in het Vlaams Parlement

dinsdag 16 januari 2007

Op 20 december 2006 werd de begroting 2007 van de Vlaamse Gemeenschap meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.
Diezelfde dag kregen de culturele spitslopers van de diverse partijen nog kort de kans om hun licht te laten schijnen op het cultuurbeleid. Het leverde een mooie verzameling op van de prioritaire aandachtspunten van de diverse partijen. Zelfs het sociaal-cultureel volwassenenwerk kwam aan bod.

Het is een traditie dat in de week voor Kerstdag de [*begroting van de Vlaamse Gemeenschap*] voor het daaropvolgende jaar in het Vlaams Parlement wordt besproken. Dit gaat gepaard met de opmaak van een strak vergader- en spreekschema. Dit jaar werd de klus geklaard in twee dagen.
De sector Cultuur kreeg een goed uur reflectietijd. De verschillende partijen stuurden hun culturele spits naar de tribune voor een korte monoloog. Minister Anciaux gaf tussentijds wat commentaar.

3Het sociaal-cultureel werk krijgt enige aandacht3 Alhoewel het sociaal-cultureel werk slechts een onderdeel vormt van het [*brede cultuurlandschap*] hadden de diverse partijen toch uitgesproken aandacht voor deze sector. Naast de evaluatie van het decreet werd ook ruimschoots aandacht besteed aan de plannen van minister Anciaux voor een [*participatiedecreet*].
[*Steven Vanackere*] (CD&V) hield de meest uitgebreide tussenkomst. Hij had enkele algemene beschouwingen over de evaluatie van de decreten in petto:

“Wij moeten in de komende maanden heel wat decreten bekijken om te zien of we ze kunnen verbeteren. Wij moeten dat doen op een goede methodische manier. Wij vragen dat men een goed traject zou opstellen, dat we ook een timing afspreken die voldoende ruim is om [*kwalitatief werk*] te leveren en om ervoor te zorgen dat de evaluatie daar waar mogelijk met [*wetenschappelijke onderbouw*] gebeurt. Wij vragen dat men tijd neemt voor echte participatie en inspraak. Als oud-jeugdleider weet u ook dat wanneer je in een groep aan het marcheren bent, je af en toe eens moet wachten op de laatste. Met participatie is het niet anders. Je kunt niet altijd het ritme opleggen, af en toe moet je de mensen de tijd gunnen om van hun recht van participatie gebruik te maken. We moeten er ook voor zorgen - het zou erg zijn als ik het hier niet zou zeggen - dat er een [*grondig parlementair debat*] komt over die geëvalueerde en te wijzigen decreten en over die decreetaanpassingen.
Wij moeten er voor zorgen dat er [*voldoende tijd*] is voor een correcte implementatie. Wij willen hier geen haastwerk.”

Vanackere concretiseerde voor de sociaal-culturele sector:

“CD&V hecht veel belang aan de evaluatie van het decreet sociaal-cultureel vormingswerk voor volwassenen. We willen een [*vermindering van de planlast en de administratieve regelneverij*]. We wensen ook een evaluatie van de overheidsvoorzieningen [*regionale volkshogescholen*]. We vragen ons af of de samenwerking met de private organisaties wel werkt. Er zijn een aantal regionale volkshogescholen die zichzelf echt als platform opstellen voor initiatieven die ook komen van andere organisaties, maar andere stellen zich op als een ‘vormingsfabriek’ zonder veel tussenkomst van buitenaf. Dat is niet de juiste formule.
Verder is er de rol en de plaats van het sociaal-cultureel werk in het debat [*‘levenslang en levensbreed leren’*]. Ook het debat over de [*elders verworven competenties*] moet opnieuw gevoerd worden in het licht van het decreet sociaal-cultureel vormingswerk. Er moet ook een verfijning komen van de [*beoordelingscriteria, de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden, de rol van de beoordelingscommissie en de administratie*]. We vinden het een goed idee om [*beheersovereenkomsten*] af te sluiten met organisaties voor de duur van de planperiode. Ten slotte is het ook belangrijk om een goede afstemming tussen het Vlaamse en [*provinciale beleid*] in deze sector te hebben.”

3Participatie als nieuw hot item3 Vanackere wijdde ook een paar beschouwingen aan het [*participatiediscours*] dat de laatste tijd stevig de kop op steekt. Hij had hierover een duidelijke boodschap aan minister Anciaux:

“Het Participatiedecreet moet in de eerste plaats leiden tot een sturende positie van de Vlaamse overheid via ‘vuurtorens’ of ‘trekkers’ of ‘sleepbootprojecten’, maar met aandacht voor de autonomie van de lokale overheden. We moeten ervoor zorgen dat participatie in de andere decreten aanwezig blijft, wat ook uw intentie is.”

Ook [*Herman Schueremans*] (VLD) positioneerde zich meteen in het participatiedebat:

“We zijn verheugd dat het beleid inzake cultuurparticipatie wordt onderbouwd met de ontwikkeling van een Participatiedecreet, dat in 2008 operationeel moet worden. Belangrijk voor de VLD is dat alle [*kwetsbare groepen*] van de bevolking worden gestimuleerd om deel te nemen aan cultuur, en dat er [*verlagende drempels*] worden ingebouwd. Participatiebevordering moet voor de organisaties een doelstelling op zich zijn.
De VLD blijft gekant tegen het opnemen van quota gekoppeld aan bijkomende subsidies in decreten.”

Tezelfdertijd stelde Schueremans vast dat er tijdens de rest van de legislatuur nog [*weinig nieuwe accenten*] zullen worden gelegd. Toch komt er nog een evaluatie aan:

“De voorbije jaren werd het cultuurbeleid op de sporen gezet. Heel wat sectoren werden hervormd en er werd een nieuwe dynamiek gecreëerd. Ik denk hierbij aan de belangrijke decreten over het lokale cultuurbeleid, het sociaal-culturele werk, het Kunstendecreet en het Erfgoeddecreet. Die decreten worden geëvalueerd, bijgestuurd en geplaatst in de nieuwe maatschappelijke context.”

[*Dany Vandenbossche*] (Sp.a-Spirit) had over de evaluatie van de decreten een duidelijke boodschap:

“We hebben tijdens de vorige regeerperiode de hele sector - opnieuw - geregeld. Daarmee hebben we eigenlijk de structuur van de sector uitgetekend. Dat alles is nu weliswaar aan een evaluatie toe, maar over de meeste van de decreten en de uitvoering ervan kunnen we [*tevreden*] zijn. Ook in de sector heerst er tevredenheid over. Als we dus alsnog wijzigingen willen aanbrengen, dan moeten we dat [*voorzichtig en weloverwogen*] doen.”

Vandenbossche was ook vriendelijk voor het Anciaux-beleid, maar tezelfdertijd duidelijk:

“Ik sta volledig achter dat beleid waarbij een zo groot en verscheiden mogelijk aanbod wordt gerealiseerd voor een zo groot mogelijk aantal mensen, en daarbij moeten zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk kansen krijgen om te [*participeren aan cultuur*]. De tweede pijler van het beleid houdt in dat de mensen die werkzaam zijn in de sector, in optimale omstandigheden kunnen werken.”

Vanuit de oppositie werd eveneens aandacht besteed aan het participatievraagstuk. [*Eric Arckens*] (Vlaams Belang) zag veel vooruitgang en was opgezet met een inclusief participatiebeleid.
[*Jos Stassen*] (Groen!) kondigde een amendement aan over de [*billijke vergoeding*]. De voorziene 250.000 euro voor de overheidsbetaling van de billijke vergoeding willen de groenen verdubbelen. Op de vraag waar het geld vandaan moet komen (in mindering gebracht op een andere begrotingspost) bleef Stassen het antwoord schuldig.

De begroting werd uiteindelijk meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

[(De integrale tekst van het begrotingsdebat is na te lezen in de Handelingen van het Vlaams Parlement (zie rechterkolom en lees de pagina’s 4 tot 15))]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA