vrijdag 23 mei 2014
Op 30 mei 2013 stemde een meerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor een uitbreiding van de wetgeving op de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Dat gebeurde ondanks het ongeziene protest van 213 middenveldorganisaties. Sinds 1 januari 2014 kunnen lokale besturen de leeftijd voor een GAS-boete verlagen naar 14 jaar, de toepassingsgebieden uitbreiden, het recht op collectieve actie inperken, een plaatsverbod invoeren en de boetes verhogen.
Ondertussen kozen een aantal lokale besturen om in te gaan op deze uitbreiding, maar het middenveld blijft zich openlijk verzetten. Jeugdraden en lokale bewegingen gingen en gaan in discussie met lokale besturen, er waren publieke debatten, lokale en nationale acties. Met de steun van vele middenveldorganisaties dienden de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, de Liga voor Mensenrechten en de drie vakbonden een verzoekschrift in om de GAS-wetgeving bij het Grondwettelijk Hof nietig te verklaren. Er gaat amper een week voorbij zonder dat een absurde toepassing van de huidige wetgeving gehekeld wordt in de nationale pers. Kortom:het verzet tegen de GAS-wetgeving is springlevend.
De 150 organisaties, aan beide kanten van de taalgrens, spreken klare taal: het nieuwe federaal parlement moet de GAS-wetgeving herbekijken en hierbij de inzichten en expertise van het brede middenveld ernstig nemen.
Om dit mogelijk te maken zij zich sterk dat deze intentie wordt opgenomen in het volgende regeerakkoord. Zij geven hiervoor alvast een aanzet:
“Het federale parlement zal, met betrokkenheid van het middenveld, de wetgeving op de Gemeentelijke Administratieve Sancties grondig evalueren naar haar verenigbaarheid met de fundamentele rechten en vrijheden.”
Lees hier de verzonden brief.