In de startblokken: de beleidsperiode 2016-2020
2015 is het jaar waarin cultuurminister Sven Gatz de start voorbereidt van de volgende beleidsperiode voor de sociaal-culturele organisaties. Het decreet voorziet in een resem instrumenten om deze werkzaamheden ordentelijk te laten verlopen:
- Zowel bij de verenigingen, de gespecialiseerde vormingsinstellingen als de bewegingen kunnen elke vijf jaar nieuwe organisaties erkend worden. Tal van werkingen dien(d)en in januari en februari aanvragen in om tot de sector te kunnen toetreden. Voor de bewegingen worden deze beoordeeld door een commissie, voor de andere twee werksoorten ligt het voorbereidend werk volledig bij de administratie. Voor deze twee werksoorten beslist de minister voor 1 juni, voor de bewegingen beslist hij voor 15 september. Deze timing laat hem toe om in de begroting voor 2016 rekening te houden met de nieuwe erkenningen.
- De reeds erkende bewegingen hebben voor 1 februari een financieel behoefteplan ingediend waarin zij argumenten aanreiken om hun subsidie-enveloppe in de volgende beleidsperiode te laten toenemen. Ook hier gebeurt de beoordeling door een commissie en beslist de minister voor 15 september. Hij kan hiermee alleszins de forse besparingen in de vorige beleidsperiode rechtzetten.
- Alle organisaties dienen later in het jaar hun beleidsplan in en zo zijn er in het najaar diverse momenten waarop de minister over hun subsidie-enveloppen beslist. Het decreet geeft hem hierbij de kans om de decretaal voorziene subsidie voor de Vormingplus-centra te herstellen en ook een offensief beleid te voeren voor en met de federaties van vormingsinstellingen en vormingsdiensten voor personen met een handicap.
- De verenigingen en gespecialiseerde vormingsinstellingen die voor deze beleidsperiode een positieve eindevaluatie kregen, kregen hiermee meteen de garantie van het behoud van hun subsidie voor de volgende beleidsperiode. De minister kan echter ook in een verhoging van de subsidie-enveloppen voorzien. Hiervoor schuift hij beleidsprioriteiten naar voor, waar organisaties (al dan niet) op kunnen intekenen en waarvoor zij dus een bijkomend budget krijgen. De minister maakt de beleidsprioriteiten voor 30 juni van dit jaar bekend en voorziet bijgevolg de extra financiering hiervoor vanaf 2017. Deze prioriteiten worden in overleg met de sector opgemaakt. Een ultieme kans om samen aan de slag te gaan rond een aantal maatschappelijke uitdagingen. De FOV bereidt dit ook samen met de lidorganisaties voor.
- Voor het bepalen van de subsidies voor alle organisaties, voorziet het decreet dat de minister zich mee laat leiden door de “stijging van de levensduurte”: binnen de enveloppesubsidie voor vijf jaar wordt immers geen rekening gehouden met de automatische toename van een aantal kosten (zoals de gederfde indexen, anciënniteit,…). Zo gaat het decreet ervan uit dat een vijfjaarlijkse correctie van de subsidie-enveloppen op basis van de levensduurte nodig is om de continuïteit van de werking van de organisaties te verzekeren. De FOV bereidt hiervoor een onderbouwd en berekend dossier voor.
Inventarisatie Cultuur in de provincies
Aangezien de provincies vanaf 2017 geen bevoegdheden meer hebben betreffende Cultuur, plant minister Gatz een uitgebreide inventarisatieoefening die de huidige culturele taken bij de provincies in kaart moet brengen. Deze oefening zal begin 2015 aanvangen en het resultaat van deze oefening zal in de loop van het jaar de basis vormen van het gesprek over de nieuwe verdeling van de bevoegdheden, middelen en personeel naar het Vlaamse en/of het lokale niveau. De FOV zal samen met de sector zo goed mogelijk de huidige provinciale ondersteuning voor sociaal-cultureel volwassenenwerk in kaart brengen om het gesprek te voeden.
Evaluatie decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk
In aansluiting op het Vlaams regeerakkoord, kondigde cultuurminister Sven Gatz ook een evaluatie van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk aan. Het aangepaste decreet zal dan ingaan op 1 januari 2021, het jaar waarin een nieuwe beleidsperiode van start gaat. Weldra bespreekt hij in de cultuurcommissie de timing van alle ambities die in zijn beleidsnota staan, en dus ook van dit evaluatieproces. De organisaties evalueerden binnen de FOV vorig jaar al grondig de verschillende instrumenten en procedures in het decreet. Ook bereiden we ons samen voor op de gesprekken in het kader van de landschapstekening, waarover het kabinet van de minister sprak.