dinsdag 28 april 2015
EPALE is de nieuwe meertalige online gemeenschap voor professionals in volwasseneneducatie. De website richt zich voornamelijk op de aanbieders en organisatoren van volwasseneneducatie, ongeacht of die zich in een formele of niet-formele context afspeelt. EPALE kon al eerder gebruikt worden, maar is sinds 15 april dus ten volle operationeel. Eurocommissaris Tibor Navracsics zette in aanwezigheid van zo’n 250 beleidsmakers, experten en praktijkwerkers van Europese instituties en organisaties de lancering de nodige luister bij.
Binnen afzienbare tijd wil EPALE het referentiepunt zijn voor iedereen die in Europa met volwasseneneducatie bezig is. Het platform heeft als doel de kwaliteit en verstrekking van volwasseneducatie in Europa te verbeteren, een sterke pan-Europese sector voor volwasseneneducatie op te richten en professionals en opiniemakers de mogelijkheid te bieden zich te richten tot alle volwassenen. Het initiatief gaat uit van de Europese Commissie (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).
Inmiddels werd ook in Vlaanderen een EPALE-coördinator aangesteld. Karine Nicolay zal bij EPOS vzw het aanspreekpunt worden voor alle vragen over het platform. Meer informatie vind je op de website van EPOS vzw.
Toegang tot EPALE verkrijg je via deze weblink.
Educatie belangt ook ouderen aan. Blijven leren en participeren op latere leeftijd heeft tal van gunstige effecten, zo heeft onderzoek meermaals uitgewezen. Ook de Vlaamse Overheid is zich hiervan bewust. Samen met partners uit Nederland (Fonds voor Cultuurparticipatie – Lang Leve Kunst) en het Verenigd Koninkrijk (Barings Foundation) wil ze het thema ‘ouderen en actieve cultuurparticipatie’ op de Europese agenda zetten. Daartoe worden drie uitwisselingsmomenten georganiseerd. Een eerste vond plaats in Londen (zie eerder berichtgeving).
Het vervolg zal plaatsvinden op 21 en 22 mei 2015 in Den Haag. Het doel van deze conferentie is het vormen van (inter)nationale netwerken van vertegenwoordigers van de kunst, cultuur, zorg en welzijn. Er worden ongeveer 250 experten, beleidsmakers, praktijkmensen, onderzoekers verwacht. Zij zullen uitgebreid van gedachten wisselen over cultuurparticipatie door en voor ouderen.
Meer informaties vind je op de website van Long Live Arts.