vrijdag 2 oktober 2015
Minister Gatz is enthousiast
Minister van Cultuur Sven Gatz is tevreden met de resultaten van het eerste Burgerkabinet, dat op 19 september jl. plaatsvond. Minster Gatz: ‘Zowel naar methodiek en aanpak als naar resultaten, heeft dit experiment in deliberatieve democratie mijn verwachtingen ingelost. Ik besef dat deze formule niet het alfa en omega is voor een perfecte burgerbetrokkenheid bij het beleid. Maar het Burgerkabinet in actie zien was hartverwarmend en de aanbevelingen zullen geen dode letter blijven.’
De resultaten werden gepresenteerd tijdens een sessie op het Cultuurforum (zie andere berichtgeving) en gevolgd door een panelgesprek. De deelnemers daaraan concludeerden dat de denkdag, waarop zo’n 150 burgers samenkwamen, algemeen werd gesmaakt. Daarnaast formuleerden ze nog een bedenking: "Er is er nood aan meer ondersteuning en een meer diverse samenstelling van de deelnemers". Ook vroegen ze de minister op zoek te gaan naar een verdieping van het debat, de link te zoeken met de Vlaamse adviesraden en zo werk te maken van een meer duurzaam vervolg.
Zeventien aanbevelingen van het burgerkabinet
1. Zorg voor meer cultuur op de speelplaats en verweef cultuur in de bestaande lessen in het onderwijs.
2. Maak een C-decreet: Integreer cultuur voor elk kind in het basisonderwijs door middel van een langere én leukere (school)dag.
3. Cultuur is een basisrecht. Ontwikkel daarom een structureel beleid rond de integratie van cultuur in het onderwijs zodat alle kinderen en jongeren van jongs af aan en doorheen hun hele schoolloopbaan, ongeacht de school of het schooltype, cultuur op een prettige ,inspirerende manier kunnen beleven met als uiteindelijk doel een weerbare/betere samenleving. Dit vraagt een fundamentele keuze m.b.t. middelen en inzet!
4. Breng jongeren vaker in contact met cultuur en dit binnen een onderwijscontext. Leg de link tussen de verschillende vakgebieden in het onderwijs en cultuur. Ga hiervoor in overleg met minister Crevits om cultuureducatie op te nemen in al de vakken van de lerarenopleiding. Zo zullen de leerlingen Leonardo Da Vinci zien in de wiskundeles en de geluidsgolven van de Beatles in het vak elektriciteit.
5. Creëer een kader waardoor jongeren creatieve activiteiten kunnen ontwikkelen waar zij100% eigenaar zijn. Door van onderuit te werken willen wij dat cultuur vanzelfsprekend wordt vb. vrijhavens. Dit komt tot stand bottom-up met lokale spelers.
6. Zet in op ‘cultuur ontmoet de buurt’ waarbij beleving, interactie en diversiteit centraal staat (“buren met culturen”). Via out-of-the box initiatieven zoals cultuurtruck, kunst in de buurt en andere kennismaking tussen culturen bevorderen en dit door samenwerking tussen verschillende culturele, sociale en economische partners.
7. Ook na 2016 heeft Vlaanderen nood aan een sterk lokaal cultuurbeleid. Richt een Vlaamse Ombudscultuurdienst op waar suggesties kunnen worden gedaan voor lokale initiatieven die niet worden opgenomen zodat kruisbestuivingen, samenwerking en uitwisseling van goede praktijken en creatieve ideeën worden gestimuleerd.
8. Sport en cultuur zijn even belangrijk geef dus evenveel aandacht aan cultuur als aan sport door ervoor te zorgen dat de journaals op de openbare omroep evenveel tijd spenderen aan cultuur als aan sport, om zo mensen goesting te doen krijgen om cultuur te ontdekken en de drempel te verlagen. Meer cultuur leidt immers tot betere verstandhouding en begrip tussen de mensen.
9. Start een multimediaal cultuurplatform met een sterke identiteit, een sterk merk vanuit de VRT aangevuld met andere mediakanalen.
10. Zet in op doordachte communicatie door een beleid op te zetten rond cultuurcommunicatie en zo onder andere te werken aan ‘wablief’ taal en door het toepassen van het Angry Birdsprincipe op alle vormen van communicatie (= tekst + grafische vormgeving/beelden).
11. Zet een digitaal platform met uitgebreide mogelijkheden op dat ingebed is in een globaal strategisch communicatieplan en op die manier een match tussen vraag en aanbod ondersteunt om zo cultuurkwaliteit voor iedereen te garanderen.
12. Creëer een cross-overplatform naar andere regio’s, sectoren (o.a. onderwijs), ‘makers’, actoren,… voor informatie en uitwisseling in functie van samenwerkingsmogelijkheden. Werk de bestaande drempels van vandaag op het vlak van regelgeving en structurele ondersteuning weg met als doel meer participatie te bereiken van burgers, organisaties, financierders en makers.
13. Vergroot de laagdrempeligheid en betrek onbereikbare groepen actief.
14. Ondersteun verschillende culturen (o.a. straatculturen) beter en zorg ervoor dat de communicatie is aangepast aan de diversiteit. Brede scholen moeten een belangrijk vehikel worden om culturele diversiteit te vergroten.
15. Stimuleer een kwaliteitsvolle diversiteit in het aanbod om zo een diverser publiek te laten proeven van een , voor hen tot nu toe onbekend aanbod. Breng bv. een Turkse en Vlaamse rockgroep samen op een concert of zet een modern kunstwerk eens op een onverwachte plek. Maar laat cultureel diverse ambassadeurs de kwaliteit ervan bewaken.
16. Bouw een systeem van cultuur- en vrijetijdspas dat eenvoudig, universeel en open werkt, verder uit om zo de cultuurparticipatie te vergroten.
17. Zet in op verknopen, verbinden en verbreden van verschillende spelers. Zo is het erg belangrijk om bruggen te slaan tussen cultuur en onderwijs en de Uitpas als instrument te verbreden. Dit alles omdat cultuur een basisrecht is en geen luxe en op deze manieren meer mensen kunnen bereikt worden.
Tijdens het Cultuurforum kondigde de minister ook aan om aan een vervolgeditie te werken. Volgend jaar zou het burgerkabinet - dan in een nieuwe samenstelling - zich toeleggen op Jeugd.
Het proces en de conclusies van het Burgerkabinet staan inmiddels ook online. Je kan ze nalezen op de website van het burgerkabinet.