Beginpagina > Studie toont werkdruk sector aan


Studie toont werkdruk sector aan

vrijdag 23 oktober 2015

Het Departement CJSM publiceerde haar eindrapport over arbeid in de socioculturele sector in Vlaanderen. In drie luiken verschaffen zij inzicht in de problematiek van werkdruk en personeelsinzet. De druk om tot meer en betere resultaten te komen zonder extra personeel en middelen, wordt gezien als een van de grootste obstakels in een efficiënte en effectieve arbeidsomgeving.

Het departement heeft een onderzoek laten uitvoeren in het kader van het vorige Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social-/ non-profitsectoren (VIA 4).

Het onderzoek wil meer inzicht verschaffen in de problematiek van werkdruk en personeelsinzet en focust meer bepaald op de relatie tussen verschillende arbeidstijdregelingen, de wijze waarop ze toegepast worden in de organisaties en de problemen en kansen inzake personeelsinzet in de verschillende sectoren.

Het onderzoek omvat drie luiken:

  • In het kwantitatieve luik wordt de omvang van de impact van de diverse stelsels van arbeidsduurvermindering op het werkvolume in de sector gekwantificeerd;
  • Het kwalitatieve luik kijkt naar de praktijk op de werkvloer door middel van een websurvey en analyse van cases. Het brengt de praktijken in beeld van het gebruik van de verschillende stelsels van arbeidsduurvermindering en hun impact op de werknemers en de arbeidsorganisatie;
  • Het juridische luik onderzoekt of het juridische potentieel rond arbeidstijden correct en ten volle wordt aangewend.

Druk

De onderzoekers komen tot de conclusie dat organisaties in de socioculturele sector enerzijds een almaar grotere druk ervaren om meer en betere resultaten te halen. Maar anderzijds stijgen de middelen niet, wel integendeel (voor verschillende deelsectoren, waaronder het sociaal-cultureel werk). Deze tendens veroorzaakt een grote druk op de effectiviteit maar zeker nog meer op de efficiëntie van de werking van de verschillende organisaties.

Daarbij geeft twee derde van de organisaties aan te maken te hebben met structurele of regelmatige onderbezetting. Het specifieke takenpakket van werknemers in onze sector, waardoor zij bij een (tijdelijke) vacature zich moeilijk laten vervangen, is één van de gegeven argumenten. Maar ook worden de beperkte middelen als verklaring gegeven.

Verloop

Daarnaast wordt de sector gekenmerkt door een relatief hoog verloop van werknemers. Vooral werknemers onder de 35 jaar wisselen gemiddeld (t.o.v. het Vlaamse gemiddelde) vaker vrijwillig van baan. Dit komt overeen met onze bevindingen in Boekstaven 2015 waarin we berekenden dat het verloop 10% bedraagt. 66% daarvan is vrijwillig (t.o.v. 32% in de Belgische privésector). Ruim de helft van de ’vertrekkers’ (56%) is jonger dan 35 jaar.

Het onderzoek

Meer informatie over het onderzoek en de bevindingen vind je op de website Cultuur van de Vlaamse overheid. Hier is het onderzoek gratis te lezen en te downloaden.

Boekstaven 2015

De allerlaatste editie van Boekstaven komt uit op 30 oktober. De allerlaatste editie van Boekstaven komt uit op 30 oktober. Ontvang je gratis exemplaar via info@fov.be.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA