Beginpagina > Vluchtelingwerk Vlaanderen wint prijs Sociaal-Culureel Werk


Vluchtelingwerk Vlaanderen wint prijs Sociaal-Culureel Werk

woensdag 25 november 2015

De Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk is dit jaar gewonnen door de beweging Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Naast een geldsom en een beeldje, betekent deze prijs voornamelijk een waardering voor het geleverde werk van deze organisatie.

Op de jaarlijkse trefdag van Socius was ook dit jaar tijd voor de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor onze sector. Voor de tweede maal mocht Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz deze prijs overhandigen, ditmaal aan de laureaat Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Volgens de jury staat Vluchtelingenwerk Vlaanderen met beide voeten in het veld en toont deze beweging daarbij een grote openheid naar iedereen die zich inzet voor de vluchtelingen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen (opgericht onder de naam OCIV in 1987) is een expertise- en belangenorganisatie rond het vluchtelingenthema. De beweging doet beleidswerk, geeft juridisch advies en stimuleert de integratie van asielzoekers. Vluchtelingenwerk bedenkt ook campagnes rond asiel en migratie, zoals Gastvrije Gemeente, en zorgt zelfs voor individuele eerstelijnsopvang en -hulpverlening aan vluchtelingen.

Expertise en empathie gaan hierbij hand in hand. In de verhoogde asielproblematiek van de laatste maanden toonde Vluchtelingenwerk zich niet enkel erg actief op het terrein, maar was de organisatie ook zeer aanwezig in het debat over de ‘asielcrisis’. Vooral de toon die ze daarbij gebruikte viel op: waardig, met kennis van zaken, to the point, zonder zich te laten meeslepen in overtrokken discussies.

De aanpak van Vluchtelingenwerk in de huidige acute opvangcrisis waar we als maatschappij mee geconfronteerd worden, is een goed voorbeeld van hoe sociaal-culturele volwassenenwerk mee in de cockpit zit om een degelijke, duurzame oplossing te zoeken en maatschappelijk draagvlak te creëren bij zulke noodsituaties.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “De nood aan een degelijke opvang van vluchtelingen was nooit zo hoog als vandaag. Vluchtelingenwerk Vlaanderen engageert, mobiliseert en enthousiasmeert mensen om vluchtelingen te helpen en probeert het beleid te bewegen om voor menswaardige opvang te zorgen. Een heel terechte laureaat.”


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA