Beginpagina > Beleidstraject nieuw decreet SCVW van start


Beleidstraject nieuw decreet SCVW van start

woensdag 25 november 2015

Minister van Cultuur Sven Gatz kondigde het al lang geleden aan: hij zet het decreet op het sociaal-cultureel volwassenenwerk in de steigers. Daartoe stippelde hij een participatief beleidstraject uit. Dit bestaat in de eerste plaats uit de organisatie van vijf focusgroepen, één expertentafel en interviews met stakeholders. Deze week zijn de eerste zogenaamde focusgroepen van start gegaan. In totaal werden daarvoor zo’n 75 mensen uit het brede sociaal-culturele veld uitgenodigd om samen te reflecteren over een nieuw beleidskader voor onze sector.

Gewenst resultaat: een conceptnota

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz geeft het startschot voor de uitwerking van een nieuw beleidskader voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Ook het Participatiedecreet wordt tegen het licht gehouden.

Als uitgangspunten neemt hij de dynamiek, de flexibiliteit en de veelzijdigheid van het sociaal-cultureel werk op lokaal, regionaal en landelijk niveau versterken opdat het sociaal-cultureel werk zijn maatschappelijke opdracht binnen een veranderende maatschappelijke omgeving kan blijven realiseren.

Het participatietraject moet resulteren in een conceptnota die een toekomstvisie inhoudt en bouwstenen aanreikt voor een vernieuwd beleid inzake het sociaal-cultureel volwassenenwerk en participatie. Deze conceptnota wordt afgerond tegen het voorjaar van 2016 en moet uitmonden in een eerste ontwerp van decreet dat voor de zomer van 2016 een eerste keer aan de Vlaamse Regering wordt voorgelegd.

De minister heeft de opdracht gegeven aan de afdeling Sociaal-Cultureel Werk van het Departement CJSM en aan Socius, het steunpunt voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, om gezamenlijk een proces op te starten. Parallel gaat de minister in dialoog met een aantal stakeholders (FOV, Demos, VVSG, Minderhedenforum, Netwerk tegen Armoede) en vraagt hij inbreng van onderzoekers met expertise in sociaal-cultureel werk, participatie of specifieke beleidskwesties.

Vijf focusgroepen

De vijf focusgroepen zullen volgende thema’s behandelen:

 1. “De positie van het sociaal-cultureel werk in de samenleving”
 2. “Participatie voor iedereen”
 3. “Doelen, rollen en functies van het sociaal-cultureel werk"
 4. "Organisatieformats en professionaliteit"
 5. “Regionale culturele ruimtes”

Niet vertrekken van een wit blad

De afgelopen jaren werkte de FOV als sectorfederatie hard aan een breed draagvlak voor tal van voorstellen die inhaken op de vragen die worden besproken in de focusgroepen. We denken dan vooral aan onze “Context en richtingaanwijzers” (zie rechterkolom), die we samenstelden op basis van een aantal bevragingen, gesprekken op de werkgroepen en in de Raad van Bestuur.

Tijdens de maandelijkse werkgroepen ontmoeten een 80 à 100 organisatieverantwoordelijken elkaar en delen ze hun inzichten en ambities. Ook het steunpunt Socius volgt de werkgroepvergaderingen mee. Op die manier voelen zowel de sectorfederatie als het steunpunt goed de polsslag van de sector. Daarmee gaan ze aan de slag in beleidswerk en praktijkondersteuning.

We denken niet enkel aan onze richtingaanwijzers, maar ook aan andere recente beleidsvoorstellen, zoals rond de beleidsprioriteiten en de voorstellen in het kader van onze New Deal. Voor ons zijn ze de basis voor een krachtig en werkbaar toekomstscenario. Dat is namelijk de kracht van onze sector: vanuit hun dagelijkse werking komen organisaties voortdurend met plannen en voorstellen. Proactief en constructief denken ze na over waar het met het beleid naar toe kan. FOV moedigt haar leden aan in de mate van het mogelijke te participeren aan deze focusgroepen. Als federatie blijven we samen met de sector concrete voorstellen voorleggen en verkennen, naar verbinding zoeken in de contacten met diverse beleidsverantwoordelijken en elkaar voeden en inspireren. Op die manier kunnen we richting blijven geven aan een sterk sociaal-cultureel werk.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA