donderdag 17 december 2015
Fundamenten leggen
Het project lokale monitoring wil de fundamenten leggen voor een monitoring van het lokale vrijetijdsbeleid. Doel is een set van indicatoren samen te stellen en dit te vertalen in een concreet plan om de nodige data te verzamelen, te verrijken en te ontsluiten. De Studiedienst van de Vlaamse Regering, Stedenbeleid en het Agentschap Binnenlands Bestuur zijn partners in dit project.
Lokale actoren (politiek, beleid en praktijk) uit het sport-, jeugd- en cultuurbeleid konden op 7 december samen met geïnteresseerden uit de sectoren en het Vlaamse beleid een eerste input leveren over de inhoud van die lokale monitoring.
Werkgroepen geven vorm aan het verdere traject
De resultaten van 7 december vormen het startmateriaal voor de werkgroepen. Drie werkgroepen (cultuur, sport, jeugd) met experten zullen in het voorjaar van 2016 een concreet monitoringsvoorstel uitwerken.
Tegen de zomer van 2016 worden de voorstellen samengebracht tot een eenduidig verhaal. Vanaf 2017 wordt de nieuwe monitoring uitgerold.
Het opbouwen van deze expertise moet ervoor zorgen dat er in 2017 snel gestart wordt met het ontsluiten van beschikbare data, maar ook dat er een realistische inschatting gemaakt kan worden van wat haalbare scenario’s zijn voor de lokale monitoring.
Een goede monitoring van de gevolgen van de Interne Staatshervorming is van belang voor het verenigingsleven in Vlaanderen. Het zal boeiend zijn om vast te stellen welke gemeentelijk initiatieven lokale verenigingen en groepen versterken of net fnuiken.