donderdag 21 januari 2016
De billijke vergoeding is een compensatie voor uitvoerders en producenten. Deze wordt gevraagd wanneer u muziek of teksten in het openbaar gebruikt waarvan anderen de auteur of componist zijn. Bijvoorbeeld bij het spelen van opgenomen muziek op een openbare fuif of op de achtergrond in een café, restaurant, kapperszaak, fitness, wachtruimte van een arts, ...
Het gaat telkens om “opgenomen” muziek (bv. radio, cd, mp3). Voor live muziek moet je geen billijke vergoeding betalen.
Hoe je de billijke vergoeding aangeeft en wat je moet betalen, vind je op de site www.debillijkevergoeding.be
Een vrijwilliger kan ofwel een reële ofwel een forfaitaire onkostenvergoeding ontvangen.
Reële onkostenvergoedingen kennen geen begrenzing, maar ze moeten natuurlijk gestaafd worden aan de hand van verantwoordingsstukken. Voor reële kilometervergoedingen geldt wel een maximumbedrag per kilometer. Met eigen wagen, motor of bromfiets is dit € 0,3412/ km, gebruik van de eigen fiets kan je tot € 0,20 / km vergoeden. Het aantal gereden kilometers is steeds te bewijzen.
De forfaitaire vergoeding kan je geven zonder dat er bewijsstukken tegenover staan. Je moet wel rekening houden met maximum bedragen per dag én per jaar. Dit komt voor 2016 neer op maximum 32,71 euro per dag met een maximum van 1308,38 euro per jaar.
De wet heeft een combinatie van beide onkostenvergoedingen altijd verboden. Sinds de Programmawet van 19 mei 2009 wordt hierop echter één uitzondering gemaakt. Bovenop de forfaitaire vergoeding kan je ook beperkt vervoerskosten terugbetalen: tot maximaal 2.000 km per jaar per vrijwilliger.
Op de website van het Vlaams vrijwilligerssteunpunt vind je meer informatie. Zij ontwierpen ook dit handige schema: