Beginpagina > Steun voor projecten voor mensen op de vlucht


Steun voor projecten voor mensen op de vlucht

donderdag 11 februari 2016

De vluchtelingencrisis beheerst al maanden het nieuws, de sociale media, politiek... De "wir schaffen das"-mentaliteit die ook in ons land voelbaar was, leek op de achtergrond te komen door de vele negatieve berichten. We zouden haast vergeten dat er nog steeds vele groepen mensen en verenigingen zich belangeloos inzetten voor mensen op de vlucht. De Koning Boudewijnstichting (KBS) en Vluchtelingenwerk Vlaanderen willen deze initiatieven ondersteunen, belonen en in de kijker plaatsen.

Koning Boudewijnstichting steunt 40 projecten

Een oproep van de KBS voor acties die vluchtelingen en de lokale bevolking met elkaar in contact brengen, leidde tot een selectie van 40 projecten die samen €300.000 euro krijgen. De bedoeling van dit initiatief is nieuwkomers zo goed mogelijk op te vangen.

"De geselecteerde projecten zijn zeer divers en getuigen van creativiteit", aldus de KBS. Sinds midden 2015 maakt de KBS middelen vrij om in te spelen op de maatschappelijke noden die de asielcrisis met zich meebrengt.

Nieuwe projectoproep

De Koning Boudewijnstichting lanceert in september 2016 een nieuwe, soortgelijke oproep. In de tussentijd organiseert ze ook de uitwisseling van ervaringen tussen de initiatiefnemers van de eerste 40 gesteunde projecten.

Een overzicht van de 40 projecten vind je op de website van de stichting.

Gastvrije Gemeente

Met de campagne “Gastvrije Gemeente” gaat Vluchtelingenwerk Vlaanderen met tal van partners op zoek naar gastvrije initiatieven in Vlaanderen en Brussel.

Hiervoor zoekt zij individuen, verenigingen, scholen, bibliotheken, bedrijven, gemeentebesturen en culturele of artistieke initiatieven die zich gastvrij tonen voor mensen op de vlucht. "Want Vlaanderen en Brussel zijn gastvrijer dan je denkt," aldus Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Je kan jouw gastvrij initiatief indienen op www.gastvrijegemeente.be. Dit kan tot 29 februari. De meest gastvrije initiatieven maken kans op een Gastvrije Award en 1000 euro.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA