Beginpagina > Vlaamse Regering keurt actieplan voor vrijwilligers goed


Vlaamse Regering keurt actieplan voor vrijwilligers goed

vrijdag 15 juli 2016

Een beter statuut voor de vrijwilliger, minder administratieve regels en rompslomp en een betere ondersteuning. Dat zijn de drie belangrijkste elementen van het actieplan voor vrijwilligers dat de Vlaamse Regering vrijdag 8 juli heeft goedgekeurd. Met het actieplan wil de Vlaamse Regering een verbeterde omgeving en ondersteuning van het vrijwilligerswerk tot stand brengen en vrijwilligers meer waardering en ondersteuning laten genieten.

Verschillende niveau’s

In het actieplan worden 24 acties opgesomd met vermelding of ze op korte, middellange of lange termijn gerealiseerd worden. De vooropgestelde engagementen situeren zich zowel op het Vlaamse als op het lokale en het federale niveau. Het engagement van de Vlaamse Overheid ten aanzien van de laatste twee bestuursniveau zal voornamelijk gericht zijn op overleg en samenwerking.

Federale niveau

Om de knelpunten op het federale niveau aan te pakken start de Vlaamse Regering met een interbestuurlijke werkgroep met vertegenwoordiging vanuit de betrokken federale organen. Tijdens dit overleg zal er dieper ingegaan worden op de ongelijkheden tussen vrijwilligers onderling en tussen betaalde en onbetaalde medewerkers. Volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • kinderbijslag bij vrijwilligerswerk in het buitenland
  • gelijke fiscale behandeling bij de forfaitaire onkostenvergoeding
  • gelijke regeling bij de fietsvergoeding
  • de aansprakelijkheidsregeling bij vrijwilligers in feitelijke verenigingen
  • meldingsplicht bij RVA en Fedasil voor sommige vrijwilligers

Daarnaast is ook de Vrijwilligerswet federale materie. Andere knelpunten met betrekking tot de uitvoering of interpretaties omtrent deze wet zullen tijdens deze werkgroep ook behandeld worden.

Vlaamse niveau

Op het Vlaamse niveau omvat het actieplan enkele acties rond regulitis. De Vlaamse Regering wil enerzijds bestaande drempels en onduidelijkheden op vlak van regelgeving wegwerken. Anderzijds wilt men ook toekomstige wetgevingsinitiatieven toetsen op hun vrijwilligersvriendelijk karakter. Om vrijwilligers en organisaties wegwijs te maken in het administratief en bureaucratisch kluwen wil men ook werk maken van overzichtelijke handleidingen en richtlijnen. Toegankelijke en betrouwbare basisinformatie zal op een beperkt aantal fora gebundeld worden.

Momenteel bestaan er in Vlaanderen ook verschillende competentie-instrumenten voor vrijwilligers. Deze instrumenten zijn echter niet altijd even gebruiksvriendelijk en laagdrempelig. Het actieplan stelt daarom een inventarisatie en evaluatie voor van de huidige instrumenten en eventueel de ontwikkeling van een nieuw competentie-instrument.

Wat de verzekering van vrijwilligers betreft, oppert het actieplan een Vlaamse initiatief voor een collectieve verzekering voor vrijwilligers. Hiervoor wil men eerst de huidige knelpunten inventariseren en vervolgens in samenspraak met experts en de federale overheid een voorstel formuleren.

Lokaal niveau

De acties met betrekking tot het lokale niveau spitsen zich voornamelijk toe op informatie en ondersteuning voor lokale besturen, vereenvoudigen van gemeentelijke regelgeving en een lokaal stimulerings- en ondersteuningsbeleid voor vrijwilligerswerk.

Het actieplan geeft aan dat heel wat van deze acties opgestart kunnen worden in de periode 2016-2017. De pistes om ook op langere termijn een duurzaam gecoördineerd Vlaams vrijwilligersbeleid te verzekeren dienen nog uitgewerkt te worden. FOV is alvast verheugd over de voorgestelde acties en kijkt met veel interesse uit naar de eerste resultaten.

Het volledige actieplan vind je in de rechterkolom.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(187.8 kB)

(187.8 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA