Beginpagina > Versnelde uitrol UiTPAS krijgt steun van de Commissie Cultuur


Versnelde uitrol UiTPAS krijgt steun van de Commissie Cultuur

donderdag 20 oktober 2016

In de cultuurcommisie van het Vlaams Parlement van 29 september kwam de UiTPAS weer eens aan bod. De UitPAS is een spaar- en voordeelkaart stimuleert iedereen om meer en anders te participeren aan het ruime vrijetijdsaanbod in cultuur en sport. Verschillende gemeenten en regio’s gebruiken maken inmiddels gebruik van het systeem. Maar hoe kijkt de minister daar tegenaan en moeten er extra middelen komen om de uitrol over heel Vlaanderen te versnellen? Dat wilde Caroline Bastiaens (CD&V) van Vlaams minister Gatz weten.

Wachten op een evaluatie

De minister wilde nog niet te diep ingaan op de evaluatie van het systeem, die hij pas voorziet voor het einde van deze legislatuur. Hij erkende dat de UiTPAS op veel plaatsen een katalysator is voor een geïntegreerd lokaal vrijetijdsbeleid. Bovendien haakt de uitrol van de pas in op een transformerend lokaal vrijetijds- en participatiebeleid, o.a. door de overheveling van de bevoegdheden van Cultuur, Jeugd, en Sport van de provincies naar Vlaanderen en de werking van het Gemeentefonds.

“De uitrol van de UiTPAS is een gestaag proces”, aldus de minister, maar hij houdt het voor mogelijk dat het UiTPAS-systeem tegen 2021 in heel Vlaanderen wordt voorzien. CultuurNet, dat momenteel de coördinatie op zich neemt voor de begeleiding en ondersteuning van gemeenten bij de UiTPAS, gelooft dat dit een haalbare kaart is.

Wel realiseert de minister zich dat de uitrol van de UiTPAS voor kleine gemeenten en regio’s niet evident is. Om de opschaling van de UiTPAS te verzekeren, belooft Gatz samen met zijn collega’s van de Vlaamse Regering in voldoende middelen voorzien.

Aandacht voor kwetsbare groepen

Bastiaens vroeg de minister ook oog te hebben voor kwetsbare groepen in de samenleving en benadrukte het belang van samenwerking met partners, zoals het Netwerk tegen Armoede, om kansengroepen te bereiken. Het sterke digitale karakter van de UiTPAS vormt volgens haar ook een bedreiging en zou mensen uitsluiten van deelname.

Ook Manuela Van Werde (N-VA) onderschrijft de bezorgdheid van Bastiaens en steunt de minister om extra middelen vrij te maken voor een versnelde uitrol van de UiTPAS.

Het volledig verslag van de parlementaire vraag in de Commissie Cultuur vind je op de website van het Vlaams Parlement.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA