Beginpagina > Niet-commerciŽle dienstensector blijkt beste investering


Niet-commerciŽle dienstensector blijkt beste investering

dinsdag 15 november 2016

Uit een recente studie van de studiedienst van de Vlaamse Regering blijkt dat investeren in de niet-commerciŽle dienstensector het meeste effect heeft op de Belgische en Vlaamse economie. Zo heeft een overheidsinvestering van 1 miljoen euro in het verenigingsleven een bruto toegevoegde waarde van € 815.760 euro.

In een pas verschenen studie van SVR-st@ts, de studiedienst van de Vlaamse overheid, beargumenteren de onderzoekers dat een impuls van 1 miljoen euro het meeste rendement oplevert wanneer ze wordt gedaan in de quartaire sector. Deze sector, ook wel omschreven als de niet-commerciŽle dienstensector, omvat onder meer het onderwijs, openbaar bestuur, ziekenhuizen en ook het verenigingsleven.

De inversteringstoename in deze sector heeft het grootste effect op de economie doordat het een grotere vraag van goederen en diensten met zich meebrengt, zowel bij de dienstverleners zelf, als bij hun leveranciers. Verder blijkt ook dat de jobcreatie het hoogst zal zijn in quartaire sector.

Opvallend is, dat een investering in de dienstensector 20% tot 75% meer bijdraagt aan de economie, dan een miljoenenimpuls in andere sectoren, zoals de industrie of de bouw.

Dit sluit aan bij de studies van FOV naar het rendement van specifiek het sociaal-cultureel werk (Wascabi 2014). Daaruit bleek dat voor elke euro die de overheid in deze sector investeerde, er dubbel zoveel naar de samenleving vloeide. En dan hebben we het enkel over de economische return on investment!

Een samenvatting van de studie van de Vlaamse overheid vind je terug op de pagina van de Vlaamse overheid

Lees hier ons artikel over de centen in het sociaal-cultureel volwassenenwerk.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA