dinsdag 7 februari 2006
3Kamerbreed3
De langverwachte wet over de rechten van de vrijwilligers kent een uiterst moeizame bevalling. Nadat gebleken was dat de benodigde uitvoeringsbesluiten niet tijdig klaar zouden raken vóór de geplande invoeringsdatum van 1 februari 2006, riepen een aantal kamerleden alle hens aan dek om het hele verhaal toch nog min of meer in schoonheid te laten starten.
Vier amendementen waren nodig om uit te vaardigen dat de wet pas in werking treedt op 1 augustus 2006. Tussendoor had minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Demotte plechtig moeten beloven dat de Kamer in de loop van de maand april inzage krijgt in de inhoud van de aangekondigde uitvoeringsbesluiten. Dit moet toelaten dat de Kamerleden zich vergewissen van de helderheid van de vastgelegde bepalingen. Volgens hen hebben de organisaties die vrijwilligers inschakelen daar niet alleen nood aan, maar hebben ze daar ook recht op. En vragen zijn er momenteel nog genoeg. Een juiste invulling van de term vrijwilliger moet veel interpretatieproblemen voorkomen. Ook de onduidelijkheid over de organisatienota moet worden uitgeklaard. De verplichte verzekering roept eveneens veel vragen op.
Minister Demotte beloofde de Kamer in de loop van de maand april de antwoorden te geven op de resterende vragen. Dit engagement was voldoende om de Kamer unaniem (dus zowel meerderheid als oppositie) te laten instemmen met de uitgestelde invoeringsdatum.
3Volgzame Senaat3
De Senaat heeft het recht om een door de Kamer overgezonden tekst binnen de 60 dagen te behandelen. Daarvoor is een verzoek van minstens 15 senatoren nodig. Van dit evocatierecht werd op 31 januari gebruik gemaakt. Toch heeft de Senaat er spoed achter gezet. Op 1 februari keurde de Commissie voor de Sociale Aangelegenheden de tekst ongewijzigd goed. Op 2 februari deed de plenaire vergadering van de Senaat dit over. Ook hier werd unaniem gestemd.
De wet gaat nu ter ondertekening naar de Koning en zal wellicht eerstdaags verschijnen in het Belgisch Staatsblad. Duizenden organisaties kijken vanaf nu met argusogen uit naar het vervolgverhaal van deze schijnbaar never ending story.
Meer nieuwberichten over deze wet vind je hier.