Beginpagina > Quid vzw’s? De hervormingsplannen doorgelicht


Quid vzw’s? De hervormingsplannen doorgelicht

woensdag 21 december 2016

Het is ondertussen een jaar geleden dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) met een conceptnota voor de hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht naar buiten kwam. Deze nota wordt momenteel in eerste voorbereidende teksten gegoten, een ideaal moment om onze bezorgdheden omtrent twee belangrijke hervormingsthema’s nog eens op een rijtje te zetten.

Het middenveld betrekken: beter laat dan nooit

In zijn beleidsnota van 10 november 2015 kondigde minister van Justitie Koen Geens een grondige hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht aan. Doel is het drastisch verminderen en vereenvoudigen van de bestaande rechtsvormen. Uiteindelijk moet ze vorm krijgen in een eengemaakt wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Ter voorbereiding schreef het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht (BCV) een conceptnota en overlegde daarvoor met diverse stakeholders. Opmerkelijk en betreurenswaardig: het overleg met de social-profitsector bleef de afgelopen maanden erg beperkt en dat blijkt ook duidelijk uit de voorstellen die voorliggen.

Wake-up call

Samen met onze partners (ISOC - het Intersectoraal Overleg Cultuur - en Sociare) schreven we een zogenaamde ’wake-up call’. Die werd breed verspreid. Onze wake-up call focust op de intenties om (1) economische activiteiten voor vzw’s te liberaliseren en (2) de vennootschap met sociaal oogmerk af te schaffen.

Concreet stellen we het volgende voor:

  • Sta geen onbeperkte economische activiteiten voor vzw’s toe, maar omschrijf wel duidelijker wat "bijkomstige economische activiteiten" zijn.
  • Verbeter de huidige vzw-wetgeving: formele aspecten, zoals de registratie, statuten en rapportering.
  • Behoud het VSO-statuut (en optimaliseer de regelgeving).
  • Betrek de non-profitsectoren bij de besluitvorming.

Ondertussen nodigde Minister Geens ons (FOV, Verenigde Verenigingen, Sociare en Verso) uit voor een gesprek in januari, we hopen dat hij de bekommernissen meeneemt.

De volledige tekst kun je terugvinden op de website van de Verenigde Verenigingen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA