dinsdag 14 februari 2017
Na de algemene gescoregularisatie in 2015 heeft Minister Gatz in 2016 een voorlopige subsidie toegekend aan alle organisaties met voormalige gesco’s onder zijn bevoegdheden. Deze subsidie was gelijk aan 95% van de loonpremie en 95% van de rsz-korting van de ingevulde posten in 2014. Elke organisatie ontving een brief van de administratie met meer uitleg over hun specifieke situatie.
Vanaf 2017 worden de verschillende geregulariseerde gesco-middelen verder toegevoegd aan de reguliere decretale subsidie-enveloppes voor de verschillende beleidsdomeinen. Dit betekent dat de middelen behouden blijven gedurende de volgende beleidscyclus, maar in de cycli daarna wel in rekening worden gebracht bij de beoordeling van de totale subsidie-enveloppe. Voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk start de volgende beleidscyclus in 2021.
Bij die organisaties waarbij geen link kon worden gemaakt met de decretaal erkende organisaties past de minister een uitdoofscenario toe. In 2017 ontvangen deze organisaties nog 66% van de toegekende middelen in 2016, in 2018 nog 33% en vanaf 2019 is er geen subsidiëring meer voorzien. Omdat deze beslissing pas eind december is genomen, konden de getroffen organisaties niet tijdig maatregelen nemen om met het verlies aan middelen om te gaan. Sociare dringt er mee bij de minister op aan om organisaties die hierdoor in de problemen dreigen te komen, tegemoet te komen.
De middelen die vrijkomen vanuit het uitdoofscenario, worden, aldus de minister, deels ingezet voor de etnisch-culturele federaties (zie vorige berichtgeving).
Begin 2016 schreven we ook over een “donderslag bij kersthemel”, toen plots bleek dat de verdere normalisering van de ex-DAC-middelen niet kon worden uitgevoerd. Een aantal organisaties kon er toen quasi zeker van zijn dat zij uit deze herverdeling bijkomende middelen zouden krijgen, maar dit bleek niet te lukken (zie vorige berichtgeving). Voor drie van deze organisaties startte 2017 dan toch weer goed. Minister Gatz was erin geslaagd het technisch kluwen te ontwarren en kon daardoor voor deze organisaties bijkomende tewerkstellingsmiddelen voorzien.
Bron: Sociare en FOV