Beginpagina > Eat Love Volunteer


Eat Love Volunteer

dinsdag 20 juni 2017

Welke ondersteuning verwachten vrijwilligers in lokale afdelingen en op welke manier kunnen professionals hier best op inspelen? Pas je de ondersteuning best aan naargelang de afdeling? Kunnen we afdelingen op een bepaalde manier indelen? Joris Piot, praktijklector sociaal-cultureel werk en onderzoeker aan de Sociale School Heverlee vroeg het ‘vrijwilligers’ op de man af en schreef hierover in zijn boek ‘Eat Love Volunteer’.

Levensfases

Zijn onderzoek leidde Joris Piot tot een indeling van vrijwilligersgroepen op basis van de mate waarin zij aan ‘bonding’ en ‘bridging’ doen. Onder meer Femma, Pasar, KWB, VtbKultuur, ICvzw en Velt namen deel aan het onderzoek.

Bonding gaat over de relaties tussen de mensen in de groep, de mate van betrokkenheid en de aanwezigheid van gedeeld eigenaarschap. Bridging gaat dan weer over de mate waarin de groep bruggen kan bouwen naar de buitenwereld. Hierdoor kwam hij tot vier verschillende levensfasen waarin een groep zich kan bevinden: de startende groep, de autonome groep, de routineuze groep en de verstillende groep. Afhankelijk van de levensfase waarin de groep zit, vragen vrijwilligers een andere manier van ondersteuning.

In dit handboek ontwikkelt Joris Piot het TRS-levensfasemodel voor vrijwilligersgroepen. Aan de hand van dit model formuleert hij antwoorden op de vragen die vrijwilligers, vrijwilligersondersteuners en verenigingen zich stellen. ‘Eat Love Volunteer’ richt zich tot een breed netwerk van autonome vrijwilligersgroepen, al of niet onder de koepel van een grotere organisatie. Een aanrader dus voor zowel vrijwilligers in een lokale afdeling als de begeleiders van deze afdelingen.

Wil je het boek bestellen? Klik dan op de afbeelding!

Website afdelingsbegeleiding Socius

Op basis van het onderzoek van Piot heeft steunpunt Socius een website ontwikkeld om sociaal-culturele professionals en organisaties te ondersteunen bij de begeleiding van hun lokale afdelingen. Op deze site kan je aan de slag gaan met de ‘levensfasetest’: een manier om snel zicht te krijgen op de levensfase waarin een afdeling zich bevindt. Bovendien word je op de website via enkele korte artikels en video’s wegwijs gemaakt in een begeleiding op maat van elke levensfase. Als afdelingsbegeleider pas je namelijk best jouw ondersteuning aan aan de levensfase van de lokale afdeling, want afhankelijk van de fase waarin deze zich bevindt heeft elke afdeling immers haar eigen begeleidingsbehoeften.

Wil je de test doen? Klik dan op de afbeelding!


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA