vrijdag 17 maart 2006
Eind vorig jaar bezorgde de Europese Commissie aan alle lidstaten van de Europese Unie een werkdocument met een ontwerp van een Europees [*kwalificatiekader*] (EQF). Dit Europees kwalificatiekader beoogt een systematische ordening van kwalificaties volgens 8 niveaus aan de hand van criteria die specifiek zijn per niveau. Het doel van een dergelijk kader is het [*vergemakkelijken van de transfer, transparantie en erkenning*] van kwalificaties.
Zo zullen dezelfde kwalificaties behaald in verschillende Europese landen onderling vergelijkbaar worden met elkaar. Het betreft kwalificaties (bijvoorbeeld lasser, verpleger, coördinator..) gedefinieerd als een geheel van competenties (kennis, vaardigheden en attitudes) die het resultaat zijn van een leerproces en gevalideerd worden op basis van een specifieke procedure.
3Startschot voor een Vlaams kwalificatiekader?3
In oktober 2005 spoorde Frank Vandenbroucke, Vlaams Minister van Werk, Onderwijs en Vorming, een honderdtal organisaties (o.a. overleg- en adviesorganen, opleidingsverstrekkers, profit- en non-profitsectoren) aan te reageren op de ontwerptekst over EQF aan de hand van 14 vragen. Ook de FOV beantwoordde deze vragen vanuit het perspectief van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De minister heeft de Vlaamse reacties op de tekst bezorgd aan de Europese Commissie ter verfijning en aanpassing van de basistekst.
Tijdens een informatiedag op 14 maart werden de resultaten van de bevraging, de relatie van een [*Vlaamse kwalificatiestructuur*] met EQF en een stand van zaken van het Europese EQF-project gepresenteerd.
Het kwalificeren en certificeren werd ook gekaderd binnen de beleidsdoelen "levenslang en levensbreed leren" en het "versterken van de aansluiting tussen enerzijds onderwijs, opleiding-vorming en anderzijds de arbeidsmarkt".
Minister Vandenbroucke somde in zijn toespraak de [*kritische kanttekeningen*] en voorwaarden op die door de bevraagde instanties zijn gegeven op het EQF-voorstel.
In Anciaux’ speech, voorgelezen door een medewerkster van de Administratie Cultuur, werd verwezen naar de opmerkingen en aanbevelingen die het steunpunt SoCiuS heeft geformuleerd op het EQF. Hij benadrukte dat bij het uitwerken van een kwalificatiestructuur "leren" niet mag verengd worden tot "formeel leren".
3Oproep tot informatie en overleg3
Heel wat [*vragen*] bleven op de informatiedag onbeantwoord: hoe kunnen sleutelcompetenties gelinkt worden aan kwalificaties? Wat is de relatie van een kwalificatiestructuur met diploma’s, certificaten en andere bewijzen (leerbewijzen....)? Moet niet gestreefd worden naar een nationale kwalificatiestructuur in de plaats van een Vlaamse kwalificatiestructuur?
De informatiedag eindigde met een oproep aan alle instanties binnen de sectoren onderwijs, werk en sociaal-cultureel werk deel te nemen aan het verdere verloop van de [*informatie- en overlegronde*] rond de Vlaamse kwalificatiestructuur. Daarbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen de diverse belangen, een afstemming tussen reeds bestaande initiatieven en de nodige experimenteerruimte en pilootprojecten.