Beginpagina > Uradex weg, billijke vergoeding blijft


Uradex weg, billijke vergoeding blijft

vrijdag 24 maart 2006

Enkele weken geleden trok minister van Economie Verwilghen (VLD) de vergunning van de beheersvennootschap Uradex in. Sindsdien is Uradex niet langer erkend om de ’billijke vergoeding’ te innen. Dit betekent echter niet dat de sociaal-culturele organisaties die vergoeding niet meer zouden moeten betalen, stelt Verwilghen nu.

3Uradex? Billijke vergoeding?3 Uradex is een coöperatieve beheersvennootschap die het sinds 1974 opneemt voor de rechten van de kunstenaars, uitvoerders en vertolkers.
Een van die rechten is de zogenaamde ’billijke vergoeding’. Dit is een heffing ten voordele van de [*producenten en uitvoerders*] (en niet de componisten) van muziek. De heffing wordt betaald door zij die publiekelijk gebruik maken van muziek van uitvoerende artiesten en muziekproducenten.
Dit betekent zowel de achtergrondmuziek in een kapperszaak, de dansmuziek op de tango-initiatie van een vereniging, de fuifmuziek van een jeugdclub, ...

3Waarom vergunning kwijt?3 Kort gezegd: Uradex deed niet wat van een beheersvennootschap werd verwacht. De inning van de vergoeding verliep chaotisch, de uitbetaling ervan was niet minder dan een ramp. Minister Verwilghen zei in de Kamer over Uradex:

"In de werkingsjaren 2002 tot en met 2004 is slechts 2,35 procent van de geïnde rechten effectief uitbetaald."

3Aan wie betalen?3 Nu Uradex haar vergunning kwijt is, is de vraag: wie gaat de [*billijke vergoeding nu innen*]? Kan Uradex of een van haar partnerorganisaties (zoals ’Outsourcing Partners’) dat nog doen? En zo neen, wie dan wel? Waar komt die vergoeding terecht? Effectief bij de betrokken kunstenaars?

Jef Van den Bergh(CD&V) en Karine Lalieux (PS) stelden op 8 maart deze vragen in de Commissie Bedrijfsleven van de Kamer. Minister Verwilghen antwoordde:

"Het is niet omdat de vergunning van Uradex ingetrokken is, een intrekking die effectief wordt twee jaar na de officiële kennisgeving, in toepassing van de wet dat de wettelijke verplichting tot het betalen van de billijke vergoeding zou vervallen. [*De billijke vergoeding blijft dus effectief verschuldigd*], zowel binnen de twee jaar waarin Uradex nog operationeel is als daarna."

3Controle op de beheersvennootschappen3 Het verhaal van Uradex roept meteen ook vragen op over de controle op de beheersvennootschappen. Een speciale [*controledienst*] verzorgt die controle. Hierover zegt Verwilghen:

"De controledienst moet toezicht houden op de beheersvennootschappen, maar kan niet ingrijpen inzake de uitbetaling van rechten aan kunstenaars. Wel worden alle wettelijke middelen ingezet om Uradex de komende twee jaar zo correct mogelijk te laten functioneren. De procedure voor de rechtbank van eerste aanleg heeft tot doel een voorlopige bewindvoerder aan te stellen. (...) Het [*wetsontwerp inzake controle*] op beheersvennootschappen wordt momenteel aangepast aan het advies van de Raad van State. Het komt binnenkort naar het Parlement."

3Brieven aan sociaal-culturele organisaties3 Net nu ze haar vergunning kwijt is, lijkt Uradex actiever dan ooit. Nogal wat sociaal-culturele verenigingen ontvingen de afgelopen maand een brief van Uradex (of ’Outsourcing partners’) met de mededeling dat de vereniging gebonden is aan het betalen van billijke vergoeding. In een aantal gevallen suggereerde de brief ook meteen een bedrag.

[(Lees de antwoorden die minister Verwilghen gaf over de zaak Uradex hier (.pdf, pp. 12-16))]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA