Beginpagina > Aanpassing opleidingscheques (voorlopig) van de baan


Aanpassing opleidingscheques (voorlopig) van de baan

woensdag 29 maart 2006

Sinds 2004 zijn de sociaal-culturele vormingsinstellingen en volkshogescholen erkend om de ’opleidingscheques voor werknemers’ te innen. Vorig jaar leek het er echter even op dat het hele systeem van de opleidingscheques zou worden aangepast. Die plannen zijn voorlopig van de baan. Bij de ’opleidingscheques voor werkgevers’ verandert wel een en ander.

3Opleidingscheques voor werknemers3 Het systeem van de ’opleidingscheques’ bestaat reeds enige jaren en lijkt stilaan een slachtoffer te worden van haar eigen succes.

“De opleidingscheques zijn momenteel zo populair dat bij continuering van de maatregel een uitputting van het budget dreigt. Gelet op de bovenvermelde vaststellingen, leggen we dan ook de laatste hand aan een voorstel om de opleidingscheques voor werknemers meer doelgerichter in te zetten.” schreef Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming Vandenbroucke in zijn ‘beleidsbrief Werk 2006’.

De cheques zijn inderdaad erg [*populair*]. Veel werknemers uit Vlaanderen en Brussel gebruiken de cheques om opleiding, vorming, loopbaanadvies... mee te bekostigen. Ook het [*aantal opleidingsverstrekkers*] dat de cheques mag innen groeit gestaag. Vandaag kan je bij niet minder dan 2.432 organisaties de cheques verzilveren.

Intussen liet minister Vandenbroucke door de Cel Opleidingscheques van de VDAB een [*doorlichting van het systeem van opleidingscheques*] uitvoeren. De intentie om op basis van die doorlichting op korte termijn het systeem van de cheques bij te schaven is echter opgeborgen, zo kon de FOV nagaan. Er zijn dan ook [*geen veranderingen in het verschiet*] voor de aanvragers, noch voor de inners van de opleidingscheques: wie vandaag erkend is, blijft erkend.

3Opleidingscheques voor werkgevers3 Iets anders ligt het voor de ‘opleidingscheques voor werkgevers’ (elektronische cheques), ook wel de ’opleidingcheques voor ondernemingen’ genoemd.
Ook deze cheques hebben veel succes. Zoveel zelfs dat ze in het najaar van 2005 [*voor onbeperkte tijd uitgeput*] waren (vandaag nog steeds). Op de website www.opleidingscheques.be is te lezen:

De 1.500.000 opleidingscheques die in 2005 voorzien werden, zijn allemaal besteld. In tegenstelling tot de voorbije jaren worden er op 1 januari 2006 geen opleidingscheques meer vrijgegeven. Op 16 december 2005 keurde de Vlaamse Regering namelijk de [*ondernemerschapsportefeuille*] goed. Dit wordt een nieuw geïntegreerd instrument waarmee kleine en middelgrote ondernemingen via het internet opleiding, advies, kennis en mentorschap voor talentvolle ondernemers zullen kunnen aankopen. De invoering van dit nieuwe steuninstrument komt in de plaats van de opleiding- en adviescheques voor ondernemingen.

Voorlopig geen cheques meer voor ondernemingen dus. Met het oog op de invoering van de ondernemerschapsportefeuille heeft de bevoegde minister van Economie ook meteen de [*erkenningseisen*] veranderd voor de opleidingsverstrekkers die de cheques voor ondernemingen kunnen aannemen. Het voorleggen van een geslaagd audit-rapport (bij een audit-instantie naar keuze) volstaat niet langer om een erkenning te krijgen om die cheques te innen. Voortaan moet de opleidingsverstrekker [*één van volgende certificaten*] kunnen voorleggen:

  • ISO-certificaat, uitgereikt door een geaccrediteerde certificeringsinstelling, met scope ‘opleiding’
  • Cedeo-certificaat
  • Q*for-certificaat
  • Recognised for Excellence
  • K2b- of K2a-label
  • ESF-label
  • Erkend peterschapsorganisator
    De eis om een dergelijk certificaat te halen, legt de lat voor organisaties die de ’opleidingscheques voor werkgevers’ willen innen een stuk hoger.

Niet erg veel sociaal-culturele organisaties hebben de procedure doorlopen om de ’opleidingscheques voor werkgevers’ te kunnen innen.

3Meer informatie?3 Wil je meer weten over opleidingscheques in het algemeen: klik hier.
Meer informatie over ’opleidingscheques voor werknemers’ vind je op www.vdab.be/opleidingscheques
Meer informatie over ’opleidingscheques voor werkgevers’ vind je op www.opleidingscheques.be


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA