Beginpagina > Voortgang strategisch plan geletterdheid


Voortgang strategisch plan geletterdheid

woensdag 21 juni 2006

Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming, rapporteerde begin juni over de voortgang van zijn strategisch plan geletterdheid. Het plan etaleert een pakket van maatregelen die het geletterdheidsniveau in Vlaanderen moeten opkrikken. Ook de sociaal-culturele volwassenensector komt hier aan bod. Er lopen momenteel een aantal experimenten waar verenigingen en volkshogescholen bij betrokken zijn.

3Strategisch plan3 Tijdens een conferentie over preventie van laaggeschooldheid, in Gent georganiseerd door de Oost-Vlaamse Centra voor Basiseducatie en de provincie Oost-Vlaanderen op 31 mei, kreeg minister Vandenbroucke de kans om de essentie van het strategisch plan geletterdheid nog even toe te lichten.

“Hoewel het Vlaamse onderwijs internationaal hoog aangeschreven staat, hebben we te maken met een onaanvaardbaar [*hoge ongekwalificeerde uitstroom*] en zijn er in onze samenleving teveel mensen die [*niet voldoende geletterdheidvaardigheden*] hebben om optimaal te functioneren. Maar liefst 1 op de 8 leerlingen verlaat het onderwijs zonder diploma of getuigschrift secundair onderwijs en 1 op de 7 Vlamingen haalt niet het niveau basiscompetenties dat doorgaans als een maatschappelijk minimum wordt beschouwd.
De maatschappelijke prijs die we hiervoor betalen is hoog. Zo worden de kansen van deze mensen op de arbeidsmarkt en in de brede samenleving merkelijk verkleind. Ze komen sneller in de werkloosheid terecht en geraken er ook niet gemakkelijk uit weg. Ze hebben lagere lonen. Ook in hun persoonlijk leven zijn ze kwetsbaarder dan anderen. Laaggeletterde mensen zijn in hun leven afhankelijker van anderen en ook van de overheid.”

3De sociaal-culturele sector doet ook mee3 De minister vond het belangrijk om deze problematiek via zijn [*onderwijsbeleid*] bij de bron aan te pakken. Hij benadrukte evenwel ook dat hij aan de slag wil gaan “met de mensen die we onderweg verloren zijn en die laaggeletterd door het leven gaan.”
In het strategisch plan geletterdheid zijn een pakket maatregelen opgenomen die het geletterdheidsniveau in Vlaanderen moet opkrikken. Partnerschappen met bedrijven, sectorale opleidingsinstanties, vakbonden, de inschakeling van de VDAB en de centra voor basiseducatie, sensibiliseringsacties, samenwerking met verenigingen van kansengroepen, leesbevorderingsprojecten, enzovoort zijn diverse concretiseringen van het plan.
Ook de sociaal-culturele sector is present. Momenteel lopen een aantal [*samenwerkingsverbanden*] tussen centra voor basiseducatie en Vormingplus regio Mechelen, regio Antwerpen en Kempen. In de Westhoek is er een samenwerking tussen het Centrum voor Basiseducatie Westhoek, Vormingplus regio Oostende-Westhoek en de verenigingen KAV, KVLV en landelijke Gilden. Het samenwerkingsproject wordt gecoacht door SoCiuS en het Vlaams Ondersteuningscentrum voor de Basiseducatie.

3Stappenplan3 De conclusies uit de verschillende samenwerkingsverbanden zullen gebundeld worden in een eindrapport en vertaald worden in een stappenplan. Dit [*stappenplan*] zal dienen als voorbeeld voor het opzetten van verdere concrete samenwerking tussen centra voor basiseducatie, Vormingplus-centra en verenigingen.

[(Het voortgangsrapport over de uitvoering van het strategisch plan Geletterdheid is consulteerbaar in de rechterkolom.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA